Visa alla inlägg skrivna augusti 2016

Mathantverk väcker stort intresse

Skrivet av Mona Salama den 29 augusti 2016

Mathantverk är ett relativt nytt begrepp, som introduceras som bäst i Finland. Inom projektet Kustens Mat vid Yrkeshögskolan Novia pågår för tillfället den andra utbildningen i mathantverk. Följande kurs startar om ett år. Intresset för mathantverk är stort såväl bland konsumenterna som bland producenterna. Genom mathantverket förs förädlingen av livsmedel till en ny nivå.

Margot WTackork fladersaft2ikström från företaget Tackork i Nagu, Åboland, är en av pionjärerna inom mathantverk i Finland. Margot började redan år 2003 med trädgårdsodling i liten skala på Tackork gård. Sedan år 2012 är nästan alla Tackork-produkterna tillverkade enligt det svenska mathantverkscentret Eldrimners koncept. Margot upplyser om att det betyder att produkterna tillverkas av lokala råvaror som förädlas på den egna gården eller i det egna företaget. En grundläggande policy är dessutom att livsmedelstillsatser inte ska användas i hantverksmässig livsmedelsförädling, förtydligar Margot.

Margot Wikström deltog i de öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk i fjol med fem olika produkter. Margot tilldelades en delad första placering i kategorin Saft med sin fläderblomssaft. Domarnas bedömning lät: ” Brilliant klarhet, en underbar fläderblomsdoft och en perfekt balans i smaken. En dryck som tilltalar hela familjen.”

I år kommer Margot att delta i de första öppna FM-tävlingarna som arrangeras i Ekenäs 10-13 oktober. Hon hoppas att så många mathantverkare som möjligt utnyttjar tillfället och anmäler sig till tävlingen.

På seminariet i samband med tävlingen kommer Margot att berätta sin egen mathantverksberättelse, vägen till den mathantverkare hon är idag.

– Jag lärde mig mycket av responsen jag fick av domarna och tävlingen är absolut ingenting att vara rädd för. Responsen är uppbyggande och hjälper företagaren att utveckla sin produkt. Utvecklingen är en av förutsättningarna för att komma vidare i sitt arbete och kan vara avgörande för framtiden.

Tackork SaskatoonsyltMånga mathantverkare börjar med småskalig produktion. Det handlar kanske om ett mindre antal burkar marmelad eller sylt, som kokas hemma i det egna köket och säljs på säljs på torgen och lokala marknader. Efterhand ökar produktionen och man hittar kanske sin egen nisch och efterfrågan ökar. Sen kan det bli fråga om att utveckla sina processer och att överväga om man vill satsa på produktionen och starta sitt eget företag.

I samband med detta blir det aktuellt med en egen livsmedelslokal eller att hyra in sig på en befintlig anmäld lokal.

 

Vad är en anmäld livsmedelslokal?

I FM-tävlingens regler står det att produkten skall produceras i en anmäld livsmedelslokal. Margot förklarar närmare vad det är fråga om. - Med anmäld livsmedelslokal avses i lagen en plats, som uppfyller hygienföreskrifterna och för vilken anmälan har gjorts till kommunens livsmedelsmyndighet, berättar Margot. Det man som producent behöver göra är alltså att ta kontakt med kommunens livsmedelsinspektör.

SkyltÄven om man använder "livsmedelskök" bör lokalen registreras för just din användning. Var och en som använder lokalen gör alltså sin egen registrering. Företagaren gör alltså en "Anmälan on livsmedelslokal" och "anmälan om livsmedelsverksamhet". Som dokumentation fungerar egenkontrollplanen. Anmälan sätter igång en process, som leder till granskning av lokalen, det blir på "riktigt" ett anmält livsmedelsföretag. Anmälan bör göras fyra veckor innan man startar verksamheten i lokalen. Anmälan görs främst med FO-nummer, helst inte med ett personnummer. Företagaren betalar en registreringsavgift samt en inspektionsavgift.

Om du har frågor gällande livsmedelslokal, lönar det sig vara i kontakt med de lokala livsmedelsmyndigheterna. – Det ytterst viktigt att kontakta hälsoinspektörerna i god tid, helst i planeringsskedet. Vi står gärna till tjänst med rådgivning till företagen, upplyser hälsoinspektör Kerstin LindqvistSydspetsens Miljöhälsa.

Bekanta dig med FM-tävlingarnas regler och anmäl dina produkter senast den 5 september.

 

Skogsjö Gård förbereder sig inför SM-tävlingarna i Ekenäs

Skrivet av Mona Salama den 26 augusti 2016

”Liten fin korv med bra smakbalans i kryddningen. Bra hantverk, som gör juryn lycklig.”

Så står det på diplomet, som Skogsjö Gård fick i öppna SM-tävlingarna i Mathantverk senaste höst. Färskkorven med smak av spiskummin fick bronsmedalj i klassen färskkorv.

Skogsjö Gård är ett familjeföretag i Munsala, Österbotten, som bedriver ekologisk växtodling sedan 1994 och ekologisk grisuppfödning sedan år 2000.

Skogssjo
Tommy Nyholm
på Skogsjö Gård berättar att de förberedde sig inför tävlingen genom att testa de olika kryddblandningarna hemma i köket. – Vi stekte de olika blandningarna i stekpannan och valde ut den vi tyckte bäst om och gjorde korv av den. För oss var deltagandet ingen allvarlig sak. Vi var då ganska oerfarna korvmakare och vi skickade in korven lite som ett test, berättar Tommy. Förväntningarna var alltså ingen medaljplats.

 

- Vi var inte själva på plats vid tävlingen utan projektledare Jonas Harald tog med korven till Östersund. Vi fick en bedömning hemskickad som inkluderade både poäng och ett skriftligt omdöme. Responsen man får i tävlingen av sakkunniga är mycket värdefull, påpekar Tommy. - Under året har vi inte tillverkat andra korvar ännu. Men just nu håller vi på att ta fram recept till årets tävling i Ekenäs, så nu kan vi ta fram responsen och se vad vi kan förbättra.

Skogsjo korv2
För Skogsjö Gård har tävlingen också medfört värdefull synlighet. Både lokaltidningen och Landsbygdens folk skrev om framgången och den prisbelönta korven har sålts på marknader och REKO-utdelningar.

- Den synlighet och publicitet som vi fått via tävlingen är svår att få på annat sätt, sammanfattar Tommy. Jag rekommenderar absolut andra mathantverkare att delta i de första öppna Finländska mästerskapen, som arrangeras i Ekenäs 10-13 oktober.

 



Kom ihåg att anmäla dina produkter senast 5 september.
Här hittar du tävlingsreglerna.

MarmeladKompaniet

Skrivet av Mona Salama den 23 augusti 2016

MarmeladKompaniet är ett litet mikroföretag i Pedersöre kommun , som har fokus på förädling av bär och frukter. Catarina "Nina" Ekblom från MarmeladKompaniet deltog för första gången år 2013 i öppna SM-tävlingarna i Östersund. Hon tilldelades silvermedalj i klassen kryddad marmelad med en päronmarmelad med smak av saffran & valnötter. Juryns bedömning var "God ,djärv och vacker! Fina bitar av päron och valnötter. Perfekt kokta päron."

MarmeladKompaniet paron3Orsaken till varför Nina deltog i tävlingen var att hon ville få feedback för sina produkter. – Jag kände att det var dags att få en ordentlig utvärdering av min marmelad och få veta hur den står i jämförelse med andra liknande produkter, berättar Nina. Familjemedlemmar, vänner och bekanta är också viktiga smakdomare, men det är inte riktigt samma sak. Det är lätt att bli hemmablind och då sker ingen utveckling, menar Nina. Beslutet att delta i tävlingen skedde ganska snabbt, och Nina blev också uppmuntrad av sin kollega Maria Vestergård att anmäla sina produkter. – Vi borde stöda och puffa varandra mer, menar hon.

 

 


Nina skickade sina produkter till tävlingen i Östersund med den regionala
projektledaren Jonas Harald och hon var MarmeladKompaniet diplom6själv inte på plats under själva tävlingen.
Det går bra att leverera sina tävlingsprodukter med någon annan tävlande eller kontaktperson, man behöver alltså inte själv vara närvarande. Utvärderingen som består av både poäng och ett skriftligt omdöme får man hem på posten. Utvärderingen är viktig tycker Nina, eftersom mathantverk innebär ständig utveckling av produkten. - Man behöver absolut inte vara rädd för feedbacken. Den är mycket värdefull för hantverkaren och hjälper en att jobba vidare.

MarmeladKompaniet fikonmarmelad3

 

Nina blev taggad av tävlingen och deltog i SM-tävlingen också år 2014, nu med en bärsymfoni. Den här gången blev det nästan medaljplats, produkten stannade ½ poäng från brons. Feedbacken hjälpte Nina att utveckla produkten ytterligare. Tävlingarna har gett MarmeladKompaniet synlighet och efterfrågan har ökat. Företagets kunder är delikatessaffärer, restauranger och bagerier. MarmeladKompaniets verksamhet har legat nere i omkring ett år pga. att Nina varit sjukskriven. Men kunderna har inte glömt företaget och produkterna och så småningom kommer Nina att starta tillverkningen igen.

MarmeladKompaniet sigillFM-tävlingarna i Ekenäs lockar också Nina och det är inte omöjligt att vi får se MarmeladKompaniet i tävlingen i oktober. Nina uppmuntrar alla mathantverkare att delta i detta ypperliga tillfälle att få professionellt omdöme om sina produkter och träffa andra mathantverkare.

Seminarierna under Öppna FM i Mathantverk

Skrivet av Salama den 15 augusti 2016

Öppna FM i Mathantverk , som arrangeras 11-13 oktober, erbjuder matintresserade mycket annat än själva tävlingen. Under veckan ordnas miniseminarier, som är öppna för alla matintresserade I Finland och i de andra nordiska länderna. Seminarierna har tre huvudsakliga temata - ett nordiskt tema, ett företagsinriktat tema och ett mathantverkstema. Totalt erbjuds 24 seminarier och tre företagsbesöksrundor och du kan välja det seminarium som intresserar dig mest. Utöver seminarierna ordnas företagsbesök och det finns tre olika temarutter att välja på.

Mathantverk skylt












Det nordiska seminarietemat handlar om nordisk mat och den nordiska matkulturen allt det, som vi kan vara stolta över i matväg. Seminarierna handlar också om och hur vi kan samarbeta för att göra nordisk mat och begreppet nynordisk mat känt. Inom det nordiska temat är det intressanta föreläsare, som bidrar till innehållet.

För dig som är mathantverkare, vilken är en ny växande yrkeskår, erbjuds seminarier som inspirerar till nytänk inom t.ex. marknadsföring och hur man med hjälp av story telling kan skapa intressanta historier om sina egna produkter. Mathantverkaren kan utgå ifrån att varje produkt har en historia och kunderna lyssnar gärna på när historien om mathantverksprodukten berättas. REKO och portalen Äkta Smak kommer att presenteras i två seminarier. Utöver dessa inlägg har du möjlighet att delta i seminarier om företagssamarbeten.

Margot Wikstrom

Margot Wikström från företaget Tackork i Nagu är en av seminariets föreläsare.

Seminarierna om själva hantverket handlar on Mathantverk av vilt, hur man kan använda sig av bakterier, svamp och mögel inom matlagning och förädling, hur vi kan kombinera nordisk mat med nordiska drycker, mathantverk av vilda bär och traditionella bröd av surdeg, m.m.

Delta och låt dig inspireras av de olika temata och träffa kolleger från Finland och de övriga nordiska länderna. De olika seminarietemata ger inblick i mathantverket i norden och Finland, om företagandet kring mathantverk och om själva mathantverket och produktutvecklingen. Föreläsare kommer från de nordiska länderna och Finland och många intressanta inlägg erbjuds. Bekanta dig med programmet på sidan och låt dig inspireras. Du är hjärtligt välkommen att delta.

Flera seminarier tolkas till finska eller svenska. Närmare information om seminariernas innehåll och föreläsare kommer att uppdateras på vår hemsida.

Välkommen!
Ann-Louise Erlund, Novia

Vad erbjuder tävlingen dig?

Skrivet av Salama den 9 augusti 2016

För dig som ännu tvekar och inte har anmält dig till FM-tävlingarna, läs vad tidigare deltagare har att berätta. Vi presenterar några framgångsrika mathantverkare från Åland, som berättar om sina erfarenheter från SM-tävlingarna i Östersund.

Marskogens Lamm

Åsmund och Ann Sundberg från Marskogens lamm, fick guldmedalj år 2013 i klassen Värmebehandlad korv för sin ölkorv vid Eldrimners Öppna Svenska mästerskap för nordiska mathantverkare.

Marskogens Asmund och Ann Sundberg

Asmund och Ann Sundberg

Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?

Vi kollade framförallt upp vilka ingredienser som var tillåtna, och försökte lusläsa på alla kryddburkar vad de innehöll, och försökte skaffa fram det som behövdes. Vi använder inga kryddblandningar men ibland kan en "ren" krydda ändå innehålla någon tillsats. Annars bestämde vi oss för att ha med en produkt som redan fanns i vårt sortiment. Det som gjorde att vi anmälde oss, var att en person med stort intresse för matlagning och närproducerat, menade att vi borde ställa upp i mönstringen.

Vad var det mest utmanande?

Det mest utmanande var att alls bestämma sej, innan bedömningen kändes det
verkligen utmanande att vara med på något för oss så främmande och ovanligt
som en mattävling.

Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?

Vi har fått mycket uppmärksamhet på olika sätt och kan använda vår ölkorv i vår marknadsföring. Vi märker också att kunder kan komma enkom till oss för att handla den guldmedaljerade ölkorven.

Marskogens olkorv



Marskogens ölkorv

Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?

Det är jätteintressant att få sin produkt bedömd av proffs som är insatta och kunniga. Vi har heller aldrig upplevt att man på något sätt känner sig utsatt i sammanhanget, utan det är konstruktiv kritik som gäller i allra högsta grad, så man kan se det som en möjlighet till produktförbättring. Dessutom får man möjlighet till utbyte med andra småskaliga livsmedelsproducenter i sin egen eller någon annan bransch.


Backmans Smakverk

I oktober 2015 avgjordes tävlingen Öppna SM i Mathantverk i Östersund. Backmans Smakverk deltog med flera produkter och lyckades knipa hem en medalj. Smakverkets Bomarsundskorv med smak av Ålandsmejeriets Bomarsundsost tog silver i kategorin ”Färsk Korv”.

Juryns motivering:

”Underbart saftig, krämig, god och härlig korv. Korv med många användningsområden vi kan tänka oss allt från fine dining till korv med bröd.”

silvermedalj 32mm 2015 platta

Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?

Vi gjorde egentligen inga direkta förberedelser för tävlingen. Vi tittade på de produkter vi hade, plockade ut vilka vi tyckte representerade oss bäst och sedan förfinade och utvecklade vi de recepten. Då lufttorkade produkter tar rätt lång tid att producera är detta en fortgående process som håller på hela tiden.

Vad var det mest utmanande med tävlingen?

Alla tävlingar är en utmaning i sig. I alla bedömningstävlingar är det alltid svårt att veta hur juryn tänker och tycker. Vi lyssnar mycket på våra kunder och tar fasta på hur de upplever våra produkter. De produkter som de flesta tycker är bäst är ofta också något som en matjury kan gilla.

Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?

Rent konkret har det ännu inte gett så stora effekter förutom uppmärksamhet och press. På lång sikt blir det självklart en kvalitetsstämpel som både förpliktigar och sporrar.

Bommarsund m medalj

Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?

Utgå från produkter som ni vet fungerar bra och som era kunder tycker om. Utveckla dessa men krångla inte till det utan var tydliga i smaker och grundidéer.

 

 

 


Kontakta gärna någon av tävlingsledarna om du har frågor gällande tävlingen. Anmäl dina produkter senast 26 augusti.
Här kan du bekanta dig med tävlingsreglerna.