Skogsjö Gård förbereder sig inför SM-tävlingarna i Ekenäs

Skribent Finländska Mästerskap i Mathantverk blogg den 26 augusti 2016 | Kommentarer

”Liten fin korv med bra smakbalans i kryddningen. Bra hantverk, som gör juryn lycklig.”

Så står det på diplomet, som Skogsjö Gård fick i öppna SM-tävlingarna i Mathantverk senaste höst. Färskkorven med smak av spiskummin fick bronsmedalj i klassen färskkorv.

Skogsjö Gård är ett familjeföretag i Munsala, Österbotten, som bedriver ekologisk växtodling sedan 1994 och ekologisk grisuppfödning sedan år 2000.

Skogssjo
Tommy Nyholm
på Skogsjö Gård berättar att de förberedde sig inför tävlingen genom att testa de olika kryddblandningarna hemma i köket. – Vi stekte de olika blandningarna i stekpannan och valde ut den vi tyckte bäst om och gjorde korv av den. För oss var deltagandet ingen allvarlig sak. Vi var då ganska oerfarna korvmakare och vi skickade in korven lite som ett test, berättar Tommy. Förväntningarna var alltså ingen medaljplats.

 

- Vi var inte själva på plats vid tävlingen utan projektledare Jonas Harald tog med korven till Östersund. Vi fick en bedömning hemskickad som inkluderade både poäng och ett skriftligt omdöme. Responsen man får i tävlingen av sakkunniga är mycket värdefull, påpekar Tommy. - Under året har vi inte tillverkat andra korvar ännu. Men just nu håller vi på att ta fram recept till årets tävling i Ekenäs, så nu kan vi ta fram responsen och se vad vi kan förbättra.

Skogsjo korv2
För Skogsjö Gård har tävlingen också medfört värdefull synlighet. Både lokaltidningen och Landsbygdens folk skrev om framgången och den prisbelönta korven har sålts på marknader och REKO-utdelningar.

- Den synlighet och publicitet som vi fått via tävlingen är svår att få på annat sätt, sammanfattar Tommy. Jag rekommenderar absolut andra mathantverkare att delta i de första öppna Finländska mästerskapen, som arrangeras i Ekenäs 10-13 oktober.

 



Kom ihåg att anmäla dina produkter senast 5 september.
Här hittar du tävlingsreglerna.