Campus Allegro Jakobstad

Välkommen till Jakobstad och Campus Allegro! Studierna inleds måndag 30.8.2021 kl. 13.00 i Schaumansalen, Campus Allegro. Schaumansalen hittar du på första våningen i Allegro, bredvid restaurangen. 

Här hittar du information som rör samtliga nya studerande vid Yrkeshögskolan Novia.

Studiestart

Läsåret 2021-2022 inleds för alla studerande inom dagstudier måndag 30.8.2021 kl. 13.00. Under dagen får du information om yrkeshögskolan, studierna och personalen. Du får träffa de andra studerandena och dina tutorer (äldre studerande som tar hand om alla nya). Dagen avslutas med en rundvandring med dina lärare och tutorer.

Studierna inleds med kursen Introduktion till högskolestudier då du bland annat får information om yrkeshögskolestudierna och andra praktiska saker som rör studierna på Campus Allegro. Du kan förbereda dig inför studierna genom att ladda ner studieappen Tuudo på din telefon.

Studerande inom flerformsstudier får gärna delta i introduktionen för dagstuderande, men får också egen information direkt i grupp.

Information om Campus Allegro Jakobstad

I Campus Allegro Jakobstad mitt i stadens kärna verkar flera olika utbildningar inom konst, kultur, företagsekonomi och internationell handel.

Novia erbjuder utbildning i bildkonst, grafisk design, inredningsarkitektur, fotografering, scenkonst, musik samt företagsekonomi i Campus Allegro. Antalet studerande inom Novias kulturutbildningar är över 270. Totalt i Campus Allegro finns upp mot 700 studerande. http://campusallegro.fi/

Schaumansalen, scenrummet för teater- och musik Black Box och utställningsutrymmet White Box utgör utmärkta miljöer för möten mellan professionella och studerande. Schaumansalen är en av landets bästa akustiska miljöer med förstklassig ljudteknik, audiovisuell teknik, inspelningsstudio och instrument, http://schaumanhall.fi/

Den intima Black Box, scenrummet för teater- och musik, ger möjlighet till nära möten mellan publik och skådespelare, musiker och performanceartister. Utställningsutrymmet White Box,  tillsammans med våra verkstäder, ateljéer och gästlägenheter, är en fungerande miljö för utställningar, undervisning och "Artist in Residence"-verksamhet.

Tritonia Allegro är det vetenskapliga biblioteket Tritonias enhet i Jakobstad och det gemensamma biblioteket för Campus Allegros utbildningar. Biblioteket är öppet för alla och ger mångsidig biblioteksservice på svenska, finska och engelska. www.tritonia.fi/sv/allegro

För studerande vid kulturutbildningarna i Jakobstad finns studerandeföreningen Skruvster som förfogar över egna utrymmen i studentkällaren Allegrogen.

Kostnader

Yrkeshögskolan har inga terminsavgifter. Däremot betalar du som studerande själv ditt studie- och arbetsmaterial. Materialkostnaderna varierar beroende på utbildning men rör sig kring 500 – 1 000 euro per år.

Bring Your Own Device praxis, BYOD

Studerande ska ha med egen dator med internetförbindelse och webbkamera, så att studerande vid behov kan delta med egen bild och ljud i eventuell undervisning på distans.

Allmänt om Jakobstad

Staden Jakobstad är en trevlig och livfull stad med ca 20 000 invånare. Jakobstad är tillräckligt stort för att kunna erbjuda en mångsidig service men ändå tillräckligt litet för att man kan känna gemenskap. Tvåspråkighet och mångkulturalism är viktiga delar av stadens profil.

Det rika kulturlivet i Jakobstad erbjuder fina möjligheter till fritidssysselsättning för studerande. Utbudet på lokala musik- och konstföreningar samt amatörteatersällskap är stort och mångsidigt. Naturen i kustområdet är unik och klimatet är varierande - så alla möjligheter finns till aktiviteter i enlighet med årstid. Läs mer på: https://www.jakobstad.fi/

Bostäder

Bostad kan du söka t.ex. via

Det kan löna sig att kolla annonser i lokaltidningarna Österbottens Tidning och Pietarsaaren Sanomat. 
Tips: känner du andra som studerar i Jakobstad? Gå ihop flera och hyr en större lägenhet – billigare och roligare!

För korttidsboende kan vi rekommendera resandehemmen http://www.westerlundsinn.fi/ eller https://www.visitjugend.fi

Kontaktuppgifter till studerandeservice vid Campus Allegro

På denna e-postadress svarar alltid någon av våra studiesekreterare: studerandeservice@novia.fi
Tveka inte att ta kontakt ifall det är något du undrar över!

Utbildningar

Utbildningen i konst, foto och design

Utbildningsledare:
Bildkonst, bildkonstnär (YH), 240 sp
Ansvarig lärare:
Inredningsarkitektur, formgivare (YH), 240 sp
Ansvarig lärare:
Grafisk design, formgivare (YH), 240 sp
Ansvarig lärare:
Fotografering, bildkonstnär (YH), 240 sp
Ansvarig lärare:
 

Utbildningens övriga lärare: Anders Aromäki, Mikael Paananen, Kasper Dalkarl, Ingela Bodbacka-Rak, Robert Back (tjänstledig)

 

Utbildningen i musik och scenkonst 

Utbildningsledare:
Scenkonstpedagog (YH), 240 sp  
Ansvarig lärare:
Musiker (YH)/Musikpedagog (YH), 240 sp
Ansvarig lärare:
Musiker (YH), kyrkomusik, 240 sp
Ansvarig lärare: 
Musiker (YH), barockmusik, 240 sp
Ansvarig lärare: 
 

Utbildningens övriga lärare: Mikael Svarvar, Mats Granfors, Patrick Lax, Christine Sten, Petteri Pitko

 

Utbildningen i företagsekonomi 

Tradenom (YH) 
Utbildningsledare: