Visa alla inlägg skrivna 2022

Naturligt urval, immunförsvar och autoimmuna sjukdomar

 


För en tid sedan skrev jag om våra viktiga MHC-molekyler, ärftligheten i vårt immunförsvar och en möjlig koppling till autoimmuna sjukdomar. I novembernumret av den vetenskapliga tidskriften nature (https://www.nature.com/articles/s41586-022-05349-x) beskrivs den naturliga selektion som skett i vårt immunförsvar mot mikrober. Infektionssjukdomar har genom tiderna varit den största dödsorsaken och därigenom också stått för det största selektiva trycket i människans evolution. De som med sina genvarianter överlevt en pandemi har fört dem vidare till sin avkomma. I artikeln behandlas genvarianter, alleler, som bidragit till att människor överlevt pesten, även kallad svarta döden eller digerdöden. Pest förorsakas av bakterien Yersinia pestis. Pesten, som härjade under åren 1346 – 1350 i Europa, Mellanöstern och norra Afrika, dödade 30 – 50 % av befolkningen. I undersökningen sökte man efter genvarianter för immungener i fossilt DNA hos två europeiska populationer under och efter pestepidemin 1346 – 1350 och fann en variant (rs2549794) som ger ett långt ERAP2-transkript (ERAP2) som skyddar mot pesten. Homozygoter för denna variant har en 40 % högre chans att överleva pesten än de som är homozygota för varianten som ger ett kortare transkript. Priset för denna överlevnad är en ökad risk för en vanlig autoimmun sjukdom, Crohns sjukdom. Andra genvarianter som undersökts har möjliga associationer till reumatoid artrit (RA) och systemisk lupus erythematosus (SLE).

Så kan det gå, gener som i en tid står för överlevnad, kan i en annan tid utgöra en risk för sjukdom. De flesta autoimmuna sjukdomarna har lyckligtvis multifaktoriell etiologi (många orsakande faktorer) så generna får inte ensam bestämma hur det blir

04.12.2022

Läs mer
pipettering
Hälsa och välfärd

Har vi IgG antikroppar mot covid-19?

Antikroppar är för det mesta trevliga att ha, särskilt om de ger immunitet och skyddar mot sjukdom. Många undrar om de har antikroppar mot covid-19 och det går att undersöka. Denna så kallade serologiska undersökning görs inte rutinmässigt men det görs många undersökningar runt om i världen för att bestämma halten IgG mot viruset sars-cov-2 hos olika populationer. Bioanalytikerstuderande vid yrkeshögskolan Novia i Vasa gjorde en undersökning för att se hur mycket IgG-antikroppar olika människor hade mot covid-19. Med i undersökningen var personer i olika åldrar och olika kön, somliga hade haft covid-19, andra hade fått tre doser vaccin, medan andra fått färre eller inga doser. Bestämningen av antikroppar gjordes med en metod som kallas enzymimmunanalys (EIA eller ELISA). EIA-metoden görs i små mikrotiterbrunnar på en mikrotiterplatta och volymerna är i mikroliter. Undersökningen kan göras på plasma eller serum. Insamlingen av prov skedde från våren 2021 till februari 2022.


Metodprincipen i enzymimmunanalysen är följande; i mikrotiterbrunnen finns antigen från viruset sars-cov-2. I brunnen sätts försökpersonens plasma eller serum. Om personen har antikroppar mot antigenet fastnar de i brunnen medan andra antikroppar sköljs bort. Sedan sätter man en djurantikropp som fastnar på människans IgG. Djurantikroppen har ett enzym bundet till sig. Djurantikropparna som inte fastnat sköljs bort. Till slut sätter man ett kromogensubstrat som kan färgas genom enzymets katalys. Om det finns mycket enzym blir färgen stark och därmed är färgen ett mått på mängden antikroppar. Färgen mäts i en spektrofotometer avsedd för mikrotiterplattor.
Resultatet som vi fick är intressant. Alla som haft covid-19 hade antikroppar enligt analysen, alla utom en hade dessutom rikligt med antikroppar. Tolkningen av resultatet fortgår, en infektion för en lång tid sedan kan bidra till att antikroppsmängden minskat. Många som fått två eller tre vaccin hade rikligt med antikroppar. Här kan man givetvis inte säkert veta om de också haft infektionen. Ovaccinerade saknade specifika antikroppar mot covid-19. Med i undersökningen hade vi också precovidprov från tiden före pandemin, de var negativa. Tolkningen av det digra resultatet fortsätter...

24.02.2022

Läs mer