15.12.2022 | Kommentarer

Utvecklingsprojekt inom småbarnspedagogiken - ett digitalt verktyg för dokumentation

I vårt utvecklingsarbete inom specialiseringsutbildningen “Interprofessionell kompetens i utveckling av digitalisering inom social-och hälsovården” har vi skapat ett digitalt dokumenteringsverktyg inom småbarnspedagogiken som är lätt och snabbt för personalen att använda i vardagen.


Beställaren är privata daghemskedjan Ankdammen AB. Ankdammen är ett privat daghem där man prioriterar välbefinnande, högkvalitativ vardag och funktionell tvåspråkighet. Ankdammen har daghem där personalen pratar finska och engelska eller finska och svenska.


Vi valde att göra en prototyp i Forms och utgick från behovet på fältet på basen av erfarenhet och intervjuer. Vi gjorde 4 intervjuer med personal på Ankdammen. Varför vi valde att använda Forms var helt enkelt för att vi ville ha ett enkelt redskap som går att använda på ett mångsidigt sätt samt att redskapet inte utgjorde några extra kostnader.

Sammanfattningsvis så är Forms ett lätt och bra verktyg att använda, men det som vi märkte var att det finns även begränsningar i verktyget. Det går inte att spara och fortsätta som vår tanke var i början, vilket gör att det inte är så smidigt med tanke på att fylla i lite och senare återgå till formuläret. En lösning på detta är att man gör om frågorna till olika temaformulär som är korta att besvara. Det som visade sig vara bra är att man kan uppdatera frågorna efter behov och enheterna kan själva välja vilket språk de gör frågorna på. Som en extra bonus, visade det sig att Forms också ger en form av grupp plan för småbarnspedagogik.


Under utvecklingsarbetets gång märkte vi att det är tidskrävande att utveckla ett digitalt verktyg och testperioden blev för kort för oss. Alla utmaningar kommer inte fram då testgrupperna borde vara mera omfattande och det kräver mera tid. Dessutom borde man även testa prototypen i företagets egen digitala omgivning.
Under studietiden och I utvecklingsarbetet har vi lärt oss att servicedesign kursen var en bra grund inför vårt utvecklingsarbete. Vi har lärt oss att arbeta i grupp över Teams, skapa ett digitalt verktyg , teori om småbarnspedagogik, att skapa frågor och intervjua samt att testa och utveckla en prototyp.

Studeranden: Marie Morberg, Ulrica Krook, Sirpa Råberg