Guldfest på Åland

Skrivet av Mona Salama den 25 november 2016

Åland var det landskap, som kammade hem flest guldmedaljer i den första öppna FM-tävlingen i Raseborg i oktober. Hela 8 guldmedaljer delades ut till åländska mathantverkare, vilket är en fin prestation. Senaste lördag arrangerades  en Guldfest för att premiera de framgångsrika företagarna samt för att bjuda ålänningarna på smakprov och informera om mathantverksprodukterna och branschen. Smaka på guldprodukter arrangerades i köpcentret Maxinge på paradplats utanför Elnas Skafferi, där man hade möjlighet att köpa produkterna.

Om juryarbetet under FM i Mathantverk 10-13 oktober 2016

Skrivet av Mona Salama den 11 november 2016

Idag är det exakt en månad sedan FM-tävlingen i Mathantverk gick av stapeln. I det här blogginlägget förflyttar vi oss tillbaka till Smakis, där det intensiva juryarbetet gjordes den 11 oktober. Harriet Strandvik, som är projektledare för Mathantverk Åland, ansvade för juryarbetet vid de första FM-tävlingarna.

Mathantverkshälsningar från Korsnäs

Skrivet av Mona Salama den 2 oktober 2016

Vid den gamlaMarmelad2 gruvan i Korsnäs, Österbotten har ett gäng mathantverkare flyttat in. Det som började som praktiska kurser i mathantverk har nu utvecklats till en mångfald av färdiga produkter, ett mathantverkscenter och så småningom också butik i centrum av Korsnäs.

De praktiska kurserna fortsätter fortfarande, den senaste var en djupdykning i gräddtårtor med bärfyllning. En annan nyhet är projektet "Integrering via Mathantverk- svenska från hand till mun" som strävar till att lära nya Korsnäsbor svenska.

Mathantverk och offentlig gastronomi

Skrivet av Mona Salama den 30 september 2016

Fördelarna med ett system där kommuner och andra offentliga institutioner köper mer lokalt producerad mat och mathantverk är många. Det minskar klimatpåverkan, skapar arbetstillfällen i regionen, bevarar kulturarvet och kunskapen om hur mat blir till. Maten får rik smak och är hälsosam. Syftet med dagen är koppla ihop mathantverket och den offentliga måltiden så att det på längre sikt ska kunna serveras mera mathantverk på skolor, daghem och inom äldreomsorgen.

Namnstark jury bedömer i första FM i Mathantverk

Skrivet av Mona Salama den 29 september 2016

Den 11 oktober är det dags. Då sker jurybedömningar av alla produkter i de öppna Finländska Mästerskapen i Mathantverk.

Plock ur seminarieprogrammet

Skrivet av Mona Salama den 23 september 2016

FM-tävlingarna i Mathantverk i oktober bjuder på en massa aktuella miniseminarier och annat program för mathantverkare och alla andra som är intresserade av mat.

Mathantverkare samlas i Ekenäs i oktober

Skrivet av Mona Salama den 13 september 2016

De första öppna Finländska mästerskapen i Mathantverk närmar sig. Den 10-13 oktober
är det dasconesgs att styra stegen till i Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg, där mathantverkare från hela landet träffas för att göra upp om medaljerna. Sammanlagt tävlar omkring 60 företag med över 150 produkter i nio olika kategorier. De deltagande produkterna representerar hela Finland och dessutom deltar produkter från Sverige.

Kreativ verkstad för nya smaker

Skrivet av Mona Salama den 8 september 2016

Att utveckla nya produkter tar tid och kan komma från egna idéer och inspiration av andra. Ett foodjam bygger på inspiration man får av varandra. I ett samspel arbeta praktiskt och testa hur råvaror kan tillredas, kombineras och smaksätta varandra. Alla regioner och mathantverkare kan ha nytta av att delta i ett foodjam.

Mathantverk väcker stort intresse

Skrivet av Mona Salama den 29 augusti 2016

Mathantverk är ett relativt nytt begrepp, som introduceras som bäst i Finland. Inom projektet Kustens Mat vid Yrkeshögskolan Novia pågår för tillfället den andra utbildningen i mathantverk. Följande kurs startar om ett år. Intresset för mathantverk är stort såväl bland konsumenterna som bland producenterna. Genom mathantverket förs förädlingen av livsmedel till en ny nivå.

Skogsjö Gård förbereder sig inför SM-tävlingarna i Ekenäs

Skrivet av Mona Salama den 26 augusti 2016

”Liten fin korv med bra smakbalans i kryddningen. Bra hantverk, som gör juryn lycklig.”