Ida Britta Pretelius

24.01.2024 | Kommentarer

Case: Developing Cirkular Design

Projektet Developing Circular Design (2022-2023), genomfördes i samarbete mellan Novia, Centria och det regionala utvecklingsbolaget Concordia.

  • Institution: Konst och kultur, Jakobstad
  • Novias projektledare: Ida Britta Petrelius

Design associeras ofta med den estetiska utformningen av en produkt, men innefattar mycket mer. Det sägs att 80% av en produkts klimatpåverkan avgörs i designskedet. Cirkulär design handlar om att designa för nya flöden av material och energi och designa med en produkts hela livscykel i åtanke. Målet är också att designa bort farliga eller överflödiga material och skapa nya typer av cirkulära affärsmodeller (där exempelvis företag behåller ägande av sin produkt – product as a service eller återtar uttjänade produkter för att återgå i produktionen). Framför allt handlar det om att designa för att hålla produkter och material i omlopp så länge som möjligt, med möjlighet för reparation och demontering inbäddad i produktdesignen. Det optimala vore att inget material någonsin skulle hamna på soptippen, att alla material skulle förbli i ständigt omlopp. Varje gång vi tillverkar något som kräver nya råmaterial som tär på jordens resurser har vi förlorat. Vi bör i stället sträva till att använda redan befintligt material upprepade gånger. Det finns inte ett givet recept för hur detta kan gå till, utan mångfald av lösningar och utgångspunkt från det lokala är kärnan. Här finns stor potential för innovation, nytänkande och samarbete, och – stora möjligheter för lönsamhet. Om den cirkulära ekonomin ska få genomslagskraft i samhället krävs samarbete. Nya typer av länkar och nätverk mellan aktörer är avgörande för att möjliggöra ett mer cirkulärt agerande i vardagen.

Cirkuläritet har tidigare inte varit någon självklar ingrediens i designprocessen. Däremot är design själva kärnan för att skapa förutsättning för att praktiskt få in det cirkulära tankesättet. Framför allt behövs nya system, nya externa nätverk som underlättar för företag att vara cirkulära i sina tillverkningskedjor. Det behövs en helt ny typ av infrastruktur och här finns enorma potential för samhällsinnovation. Cirkuläritet handlar om att bygga ut den humana kapaciteten i samhället för att klokare förvalta resurserna för framtiden.

Projektet DeCiDe (Developing Cirkular Design) arbetar med att på olika sätt stärka företags beredskap att övergå från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi. Projektet uppmuntrar och coachar tillverkande företag att tänka annorlunda i både planering och framställande av produkter.

Vad kunde vi ta med oss från projektet i vår verksamhet?

Utökad systemtänk/systemmedvetenhet inom alla utbildningar, för att bygga ökad förståelse för andra verksamhetsområden som man kopplas samman med bortom och inom sitt fält. Att lyfta blicken från isolerade verksamheter/silos till att verka i större komplexa system. Därtill borde grundläggande hållbarhetsutbildning specifikt för alla utbildningar. Vi kunde ordna hackatons och workshops för att studerande ska ges möjlighet att på praktiska sätt ta sig an och utforska ämnet (aktiv innovation/samverkan inom/mellan olika ämnesområden)

Vilka typer av nya projekt kan man spinna vidare med? 

Företagare har sällan resurser att skapa sig en god översikt över vad andra aktörer gör och nya vägar att samverka. Jag ser ekosystemdesign (hur resurser flödar mellan exempelvis företag och sätt att effektivisera och förstärka kopplingarna däremellan) och systeminnovation som spännande projektområden.

 

Nyckelord:
Kategorier: