children geac105d20 1920

30.11.2022 | Kommentarer

Fysisk aktivitet hos barn bidrar till hälsa, välbefinnande och delaktighet

Projekten HCT2.0 och Ta mig med! - Fysisk aktivitet hos barn bidrar till hälsa, välbefinnande och delaktighet

Hälsocampus Åbo är ett tvärvetenskapligt kunskapskluster inom medicin, social- och hälsovård samt välfärdsteknik som erbjuder unika möjligheter till forskning, innovation och företagssamarbete.

Finlands Akademi finansierar åren 2020–2022 projektet HCT2.0 som är ett samarbete mellan Yrkeshögskolan Novia, Åbo yrkeshögskola, Åbo Akademi och Åbo universitet. Inom projektet har man bland annat skapat ett mångprofessionellt kompetenscentrum för fysisk aktivitet och välbefinnande bland barn och unga. Kompetenscentret för samman forsknings- och undervisningspersonal från högskolorna, aktörer inom den offentliga sektorn samt från idrottsorganisationer. Samarbetet fokuserar på högklassig forsknings-, utvecklings-, innovations- och utbildningsverksamhet. Från år 2023 kommer kompetenscentret att koordineras av Paavo Nurmicentret.

Forsknings- och utvecklingsverksamheten inom kompetenscentret är inriktad på teman som idrottsmedicin, hälsofrämjande fysisk aktivitet, fysisk aktivitet som en väg till psykiskt välmående och delaktighet samt välfärdsteknologiska lösningar för att främja fysisk aktivitet.

Novia har inom projektet i samarbete med Åbo yrkeshögskola fokuserat på sambandet mellan fysisk aktivitet och delaktighet hos barn under skolåldern. I den forskning som vi gjort inom projektet verkar det som att fysisk aktivitet korrelerar med engagemang och delaktighet. Små barn leker och rör på sig tillsammans med jämnåriga. När barn får förutsättningar för att röra på sig, och uppmuntras till det stöds samtidigt barnets delaktighet, kamratrelationer och samarbetsfärdigheter.

Samarbetet mellan Novia och Åbo yrkeshögskola samt andra aktörer som deltagit i HCT2.0-nätverket har lett till Spin-off-projektet Ta mig med! (Ota minut mukaan!). Ta mig med! innehåller en 5 studiepoängs fortbildningshelhet för personal inom småbarnspedagogiken som finansieras av Utbildningsstyrelsen. Målet är att öka barns fysiska aktivitet, stärka barns delaktighet, välmående och trygghet inom småbarnspedagogiken. Personalen som deltar i fortbildningen kommer under fortbildningen att ta del av färska forskningsresultat, utveckla det egna arbetet och utbyta erfarenheter.

Enligt de finländska motionsrekommendationerna ska barn under skolåldern röra på sig minst tre timmar dagligen, varav en timme ska vara fartfylld fysisk aktivitet. Stillasittande i mer än en timme borde undvikas. Forskningen har ändå visat att små barn rör på sig för lite. Det är viktigt att professionella som jobbar med barn funderar på sätt att öka den fysiska aktiviteten i barnens vardag. Detta är inte bara viktigt med tanke på den fysiska hälsan, utan också eftersom fysisk aktivitet bidrar till ökat psykiskt välbefinnande, delaktighet och sociala relationer. Genom samarbete inom kompetenscentret för fysisk aktivitet för barn och unga finns det i Åbo stora förutsättningar för att främja barns, ungas och familjers – och i förlängningen hela samhällets – hälsa och välbefinnande.

Text: Pia Liljeroth, projektforskare i projektet HCT2.0 och Lena Storbacka-Järvinen, projektledare för Ta mig med! (Ota minut mukaan!).

Foto: Pixabay

Texten har granskats och godkänts av Novias redaktionsråd 30.11.2022. 

granskatavnoviascampusredaktion2