23.4.2021

Jeppis Lux – ljuset i hjärtat av Jakobstad

Glada ansikten i ett skyltfönster

Essän har publicerats i Vasabladet och Österbottens tidning 10.4.2021 och kan läsas på Vasabladets hemsida

Ljusfestivalen Jeppis Lux föddes ur behovet att tillsammans skapa något ljust och lustfyllt som motvikt till coronapandemin och den sociala isoleringen som många upplever på grund av den. Festivalen genomfördes i samband med Runebergsveckan i Jakobstad.

Nödvändigheten av munskydd och av att hålla fysiskt avstånd gör att vi inte ser varandras leenden eller kan träffas som vanligt under pandemin. Jeppis Lux byggde på samma idé som att sätta en nalle i fönstret, som spreds som en löpeld från Australien över världen under coronavåren 2020. Tanken var också nu att göra promenader utomhus roligare i en tid av undantagstillstånd. Men i stället för nallar ville vi uppmuntra Jakobstadsborna att sprida leenden i vardagen genom att skapa runda, lysande och leende ansikten, och ställa dem synligt inomhus eller utomhus för andra att glädjas åt.

Festivalen planerades för att vara trygg att delta i och njuta av oavsett coronaläget, och den kunde genomföras trots det vid tidpunkten försämrade smittläget i regionen. Den visuella modellen skapade ett gemensamt uttryck som knöt ihop festivalen oavsett var de enskilda ljusinstallationerna fanns. Genom att de fanns utspridda i hela Jakobstad, och kunde beskådas under en lite längre tid, motverkade vi att många samlades på samma plats samtidigt som vi uppmuntrade människor att vara ute och röra på sig.

Omständigheterna och upplägget för Jeppis Lux var i linje med temat för Runebergsveckan 2021, vilket var “en otrolig historia”. Ljusfestivalen i sig blev en otrolig historia om ljus och gemenskap i en historiskt mörk tid. En period som fortfarande pågår och behovet av kultur är stort, kanske större än någonsin.

Forskning visar att konst och kultur har stor betydelse för vårt välmående. WHO:s sammanfattande rapport ”What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review (2019)” visar hur deltagande i och utövande av olika former av konst och kultur kan ha och har stor betydelse för hur vi mår fysiskt och psykiskt. Med Jeppis Lux ville vi sprida konkret ljus i samhället, men också i det mentala landskapet.

Det sägs att vår samtid är präglad av en konvergenskultur. Konvergenskultur, populariserad genom Henry Jenkins verk "Convergence Culture: Where Old and New Media Collide", innebär att olika generationer av medier möts och smälter samman, vilket påverkar deras form och innehåll. Konvergenskulturen beskrivs som en deltagarkultur där användaren är både producent och konsument, och därmed bildar en lösare definition av vem som är upphovsmakare.

Inom konvergenskulturen talar man ofta om prosumenter. Konceptet, som Jeppis Lux både utgick ifrån och hade som mål, bygger på att deltagarna känner en så hög grad av delaktighet att de blir aktiva medskapare eller prosumenter. Jeppis Lux genomslagskraft berodde på att Jakobstadsborna tog ljusfestivalen till sitt hjärta.

Jeppis Lux vände sig till alla Jakobstadsbor, oavsett ålder, modersmål, bakgrund eller position. Som arrangörer vinnlade vi oss särskilt om att nå ut till och aktivera utsatta grupper som seniorer, barn och unga. Drygt 2 400 barn, det vill säga alla daghemsgrupper och skolklasser samt elever som studerar bildkonst i stadens högstadier och gymnasier, fick materialkassar för att kunna delta i Jeppis Lux med egna glada reflexansikten.

Cirka 170 elever på bildkonstlinjen Balatako vid Wava-institutet i Jakobstad bidrog med Jeppis Lux-skapelser. Dessa var synliga i stadsbilden, bland annat i utbildningsanordnarens lokaler samt hos företag och andra institutioner som upplät sina skyltfönster för Jeppis Lux.

Över 40 lokala företag, föreningar, församlingar och andra sammanslutningar deltog i festivalen, antingen med egna installationer eller genom att bereda plats för Balatako-elevernas verk. 25 seniorer deltog i workshoppar där deltagarna tillverkade ansikten och hängde upp dem i sina lokaler. Ytterligare seniorer deltog genom aktiviteter bland annat på seniorboenden.

I samarbete med stadens servicebolag Alerte och med planering av Malin Simons välkomnade festivalens bärande element “The Giant Happy Face” – ett stort leende, lysande ansikte upphängt vid torget i Jakobstad – stadsbor och besökare inför och under Jeppis Lux.

Vi delade ut gratis material till allmänheten samtidigt som vi uppmuntrade till återvinning för att möjliggöra för fler att delta och bidra till en känsla av samhörighet och samarbete. Det är svårt att uppskatta hur många privatpersoner som deltog men runda, glada ansikten har siktats vid tiotals hem i Jakobstad. Ännu i mars syns lysande ansikten här och där i staden.

Ljusfestivalen Jeppis Lux blev, i enlighet med arrangörernas förhoppning, en symbolhandling som spred ljus och samhörighet under coronapandemin – den säregna tid vi upplever nu och som ställer stora krav på såväl enskilda individer som samhället.

Sök gärna på hashtaggen #jeppislux, #jeppisluxmakesyousmile på Facebook eller Instagram, så ser ni en del av de ansikten som spred glädje i Jakobstad när det var som mörkast i januari–februari 2021.

Gå till "Taglistning"