15.5.2023

Howard & Winberg: ”Distansarbete som socialt evenemang”

Pernilla Howard Malin Winberg

Kolumnen har publicerats i Vaasa Insider 6.4. 

Skribenterna Pernilla Howard (Yrkeshögskolan Centria) och Malin Winberg (Yrkeshögskolan Novia) är projektledare för samarbetsprojektet Hållbart distansarbete – Kestävä etätyö.

Distansarbete är ett ord som för några år sedan var rätt oanvänt men i dagens efterdyningar av en pandemi blivit så gott som utslitet. Vi vänder och vrider på för- och nackdelar med distansarbetesmöjligheterna och kommer om och om igen fram till att distansarbete är både en resurs och en utmaning.

En nackdel som ofta tas upp är att distansarbetaren lider risk att bli ensam och enbart jobbar i egen bubbla. Medan många distansarbetare njuter av möjligheten att få arbeta hemma i lugn och ro och inte ser behovet att hyra in sig på ett kontorshotell på heltid, återstår ändå ofta en önskan om att nu och då få lite miljöombyte och nya influenser.

Låt oss nu introducera konceptet FredagsHUBBEN.

FredagsHUBBEN, som utvecklas inom projektet Hållbart distansarbete vid yrkeshögskolorna Centria och Novia, är ett pop-up-evenemang för personer som har möjlighet att arbeta på distans. Här kan man träffa på frilansare, egenföretagare och anställda från flera olika branscher.

Idén är att samla människor under samma tak en gång i månaden, förslagsvis i ett lokalt föreningshus. Alla får arbeta med sina egna dagliga uppgifter i tyst samvaro i en ny miljö, vilket kan öka både inspiration och kreativitet.

Gemenskap med stor potential

Den största fördelen av att samlas syns ändå under kaffe- och lunchpauser, då man har möjlighet att nätverka och ingå i en social gemenskap. En gemenskap som har potential att skapa ringar på vattnet.

Kanske hade du aldrig tänkt på att grannen jobbar med översättning, men nu har du plötsligt hittat en översättare för ditt företags infotexter. Likaså visste inte heller ditt paussällskap om att du arbetar med grafisk design, och nu har du fått en spontan offertförfrågan över din rykande varma tekopp.

Att en av de andra deltagarna har en dotter med samma intresse som ditt barn gör att du fått rekommendation om en passande kör. Eftersom ni föräldrar hade så trevligt på FredagsHUBBEN, kanske ni kan ta en promenad medan flickorna övar?

Kanske de till och med vill uppträda på din mammas 60-årsfest, som för övrigt skulle vara toppen att ordna just där du nu sitter i föreningshuset för första gången på årtionden. Inte visste du att det blivit så snyggt renoverat. Priserna var ju dessutom väldigt överkomliga, det såg du ju på listan på föreningens anslagstavla.

Ja, den här dagen gav helt enkelt mycket mer än förväntat, och trevligt var det också! Kanske du kan be din väninna som också jobbar distans att komma med nästa gång? Ni ses ju inte så ofta, så en trevlig arbetsdag tillsammans skulle ge er chans att umgås i vardagen.

Skapar fördelar på många nivåer

Att samla människor av alla de slag, från olika branscher och i olika livssituationer, kan skapa fördelar på både för individen och på samhällsnivå. Projektet har skapat ramar och riktlinjer för att FredagsHUBBEN ska erbjuda deltagarna en trivsam och fungerande arbetsdag, men möjligheterna för arrangörerna, förslagsvis lokalföreningen i samarbete med kommunen, är sedan oändliga.

Förutom att föreningen får en inkomst, finns det också chans att marknadsföra lokalen och verksamheten då nya personer stiger över tröskeln. Då kommunen stöder FredagsHUBBEN uppmuntras nätverkande som ökar det sociala kapitalet, som i sin tur kan skapa ökad vilja till samhällsengagemang.

Att erbjuda nätverksmöjligheter för distansarbetare är ett trumfkort i kommunens marknadsföring, då det visar på att man i den här kommunen kan trivas med att leva och bo, hitta en gemenskap och understödas i att arbeta på distans till en annan ort.

Distansarbetet är här för att stanna. Låt oss göra det fördelaktigt för alla inblandade och skapa möjligheter för trepartssamverkan som gynnar lokalsamhället!

Gå till "Taglistning"