28.4.2020

Hietanen, Wentjärvi & Nyholm: ”Vasa InnoCare – digitala innovationer kring välfärdsteknologi”

Projektteamet bild

Artikeln publicerades i Vaasa Insider 22.4.2020, läs mer på Vaasa Insider >> https://www.vaasainsider.fi/inblick-asikt/hietanen-wentjarvi-nyholm-vasa-innocare-digitala-innovationer-kring-valfardsteknologi/

Skribenterna är Anne Hietanen, Yrkeshögskolan Novia, Annika Wentjärvi, Yrkeshögskolan Novia och Linda Nyholm, Åbo Akademi.

Vid Yrkeshögskolan Novia har ett projekt inletts för att utveckla välfärdsteknologi. Projektet som går under namnet Vasa InnoCare syftar till att skapa en regional innovationsmiljö för vård- och omsorgssektorn. Projektet är ett samarbete mellan Yrkeshögskolan Novia och Åbo Akademi.

Innovationerna testas bland annat av Vasa Centralsjukhus, Vasa stad, Novia, Vamia och Folkhälsan. I vår har ett par tester genomförts och resultatet från testerna analyseras som bäst, och i höst görs flera tester.

Projektet inleddes förra hösten och pågår i tre år. Målsättningen är att utveckla, testa och utvärdera innovativa, människocentrerade, etiska och meningsfulla tillämpningar inom hälsorobotik och inom virtuell verklighet (Virtual Reality, VR). Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Projektet utvecklar och introducerar teknologilösningar såsom VR och robotik eftersom användningen av ny teknologi förväntas öka inom social- och hälsovårdsbranschen. Till exempel utvecklas en ny lösning för en social robot som hjälper vårdpersonalen att ta emot patienter och en virtuell hemmiljö för att förbättra igenkänning av säkerhetsfaktorer i hemsjukvården.

Projektet kombinerar högre och andra stadiets utbildning, forskningsbaserad utveckling och yrkesutövning i både den offentliga och den tredje sektorn. Samtidigt är det ett samarbete mellan forskare, lärare, vårdpersonal, studerande och patienter/klienter.

Projektet främjar samarbete mellan aktörer, organisationer och skapar möjligheter till nya innovativa lösningar genom att dela idéer, färdigheter och erfarenheter. Samtidigt skapas både god praxis och ett samarbets- och innovationsekosystem över organisationens gränser och lägger grunden för en regional innovationsmiljö för välfärdsteknologi där färdigheter och lärande skapas tillsammans.

Detta projekt är ett bra exempel på hur man kan arbeta inom ramen för det nybildade nätverket Vaasa Welfare Technology Ecosystem.

Foto: Vasa InnoCare

Gå till "Taglistning"