8.2.2022

Västnylänningen som bosatte sig i Österbotten

Roger Nylund edited2

Kolumnen har publicerats i Västra Nyland 19.1.2022. 

"Nu undrar kanske någon, varför denna hyllning till Österbotten i min gamla hemtrakts tidning? Jo, för jag vill peka på att det finns andra ställen än Helsingfors man kan åka till och skapa sig en spännande och intressant framtid. För dem som inte förstår att Västnyland naturligtvis är bäst."

För många år sedan i Dragsvik kom jag i kontakt med ”Pampuscherna”, österbottningar ett för mig som västnylänning främmande folk. En av minastugkompisar var en arbetstokig stark yngling från Pedersöre med skön humor. Då jag nästan försenade mig tillbaka från permission skratta han och sa, ”Låg hon på paiton diin?” Efter att nu ha bott två tredjedelar av mitt liv i Vasa fascineras jag fortfarande av österbottningarnas driv och mod – och humor. I Vasaregionens energikluster bor två procent av Finlands befolkning och de producerar 30 procent av energiindustrins export. Wärtsilä satsar cirka 200 miljoner i en ny Technology Hub, ungefär lika mycket satsas årligen i forskning och utveckling i regionen. 1993 grundade några Vasaingenjörer bolaget Vacon. 20 år senare sålde det till Danfoss för en miljard euro. Här finns också andra högteknologiska företag som till exempel Mirka, ett familjeägt företag som är teknologiledare på dammfri slipning och som är på god väg mot CO2-neutralitet. ”Kommunalaren” då? Dom är väl som alla andra? Bedöm själva, de samarbetade med Umeå och byggde världens miljövänligaste färja för trafiken mellan städerna. Något som sades vara omöjligt. Två städer som redare på världens nordligaste färjelinje med reguljär trafik året om!

Så vad är det då som gör Österbotten så dynamiskt? Grunden tror jag är en mentalitet som byggts upp av insikten att man får reda sig själv. Och man har gjort det. Sen vill jag ju tro att min arbetsgivare haft ett litet finger med i spelet för att just teknologiindustrin är så stark i regionen. Det som i dag heter Yrkeshögskolan Novia har genom åren haft många namn. Traditionerna för teknisk utbildning sträcker sig tillbaka till 1800-talets mitt och i dag är institutionen för teknik och sjöfart med verksamhet i Vasa, Raseborg och Åbo är den största enheten inom Novia. Det har länge utbildats ingenjörer som skapat de framgångar och den dynamik vi i dag ser.

Vi står nu inför två stora utmaningar som spretar åt olika håll. Å ena sidan minskar årskullarna av ungdomar som kunde söka sig till en teknikutbildning. Å andra sidan ropar industrin efter kunniga ingenjörer, kvinnor och män. Den ekvationen borde väcka intresse hos ungdomar som funderar på vad de ska bli då de blir stora. Nya jättestora etableringar är på gång i Gigavaasa. Här finns intressanta möjligheter. Min generations ingenjörer har skapat teknologi som satt oss och världen i knipan och då menar jag inte restaurangen i Ekenäs. Nu behövs ungdomars ingenjörskonst för att lösa miljöproblemen. Många spännande saker har redan gjorts – av ingenjörer. Vasaregionen har flest ”gröna” patent i Norden.

Nu undrar kanske någon, varför denna hyllning till Österbotten i min gamla hemtrakts tidning? Jo, för jag vill peka på att det finns andra ställen än Helsingfors man kan åka till och skapa sig en spännande och intressant framtid. För dem som inte förstår att Västnyland naturligtvis är bäst.

Roger Nylund är lektor och utbildningsledare för produktionsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia.

Gå till "Arkivlistning"