13.5.2020

Petra Ylitalo: ”Infrabranschen vinner på att ompröva sin image”

6 byggarbetare i varselklädsel står samlade runt en ritning på byggarbetsplats. Fotot ur fågelperspektiv

Kolumnen har publicerats i Vaasa Insider 13.5.2020, och kan läsas i sin helhet adressen >> https://www.vaasainsider.fi/inblick-asikt/petra-ylitalo-infrabranschen-vinner-pa-att-omprova-sin-image/

För ungefär ett år sedan ordnade Infra-Botnia ett intressant seminarium – ReThink Infra -tillsammans med klusterprojektet Cirkulär Ekonomi Korsholm vid Vasek och INFRA ry.

Föreläsningarna handlade om användningen av återvinningsmaterial i infrabyggande. I denna artikel på Vaseks hemsidor kan du läsa mer om programmet.

Det har varit intressant för mig att fundera vidare kring begreppet ”Rethink Infra” och vi hann till och med börja planera ett nytt Rethink-evenemang till maj 2020. Planerna blev tyvärr skjutna på framtiden i och med nuvarande omständigheter.

Poängen som vi ville lyfta upp på uppföljande seminarium i år var att det lönar sig att ”tänka om kring” många olika aspekter av ett företags verksamhet. Det lönar sig bland annat att reflektera över hur man kan uppnå större mångfald på arbetsplatsen, hur man rekryterar bredare och hur man skapar en attraktiv arbetsmiljö.

Lösa arbetskraftsbristen


Vi i Infra-Botnia skickade ut en enkät till INFRA ry:s medlemmar där det bland annat kom fram att infraföretagen upplever det som mycket svårt att hitta arbetskraft. I Sverige och Norge är bristen på arbetskraft också mycket svår.

Det gäller att hitta och ta till vara all den kompetens som finns och som kan finnas i framtiden, hos tonåringar som står inför valet av utbildning, och yrkesbana, samt hos kvinnor, invandrare och utländska företag.

Det är alltså viktigt att lyfta fram byggbranschen som en attraktiv bransch: ”Vi måste bli tydligare, det finns mycket fördomar om att yrket är tungt och smutsigt, med mycket attityder. Det måste vi jobba med – det här är ju ett roligt yrke, med snabb teknikutveckling som många stannar i väldigt länge.”, säger Jonas Thorstensson, vd för Maskinentreprenörernas egen maskinförarutbildning, ME-skolan.

I denna artikel på vår webbsida lyfter jag upp olika norska, svenska och finska initiativ för att ta till vara kompetens och rekrytera bredare.

Få arbetskraften att stanna hos dig


När de nya byggarbetarna gör sitt inträde i branschen är det viktigt att de upplever branschen så attraktiv som den utlovades vara, så att de stannar kvar.

Machokulturen är en hård jargong som råder på många byggarbetsplatser, som kan vara svår att passa in i för både kvinnor och män. Att uppleva att man inte kan vara sig själv på arbetsplatsen kan vara mycket skadligt för individers psykiska hälsa och leder till att många byter bransch.

Det är speciellt skadligt om det handlar om trakasserier och mobbning. Att motverka denna machokultur handlar inte bara om att skapa en trevligare, utan även en tryggare och säkrare arbetsplats.

Byggkurage-reglerna är ett enkelt verktyg som även små byggföretag kan ta i bruk för att motverka skadlig machokultur på arbetsplatsen.

Byggkurage är en uppsättning regler som finns tillgängliga gratis online. Reglerna syftar till att tydliggöra vilka krav som gäller i samspelet med andra människor till exempel på en byggarbetsplats, och få igång samtal om hur vi har det, hur vi vill ha det och när vi kan veta att vi gått över en gräns.

Personerna bakom Byggkurage, Sonja och Lars Larsson, har vunnit flera svenska branschpriser.

Byggkurage skulle ha hållit föredrag på Rethink Infra 2020. Jag hoppas på ett besök av dem i Vasa i ett senare skede när undantagstillståndet upphör.

Jag hoppas på många spännande ReThink-evenemang i regionen både för infra- och byggbranschen, för andra branscher och för näringslivet i sin helhet.

I januari 2020 ordnade Vasa Insider en paneldebatt vid Bocks, Mångfald inom det österbottniska näringslivet, som jag gärna skulle se en uppföljare till. Detta tillfälle fick mig att reflektera kring mångfald inom infra- och byggbranschen mer på djupet och uppmuntrade mig att planera ett seminarium som tar upp problematiken.

Gå till "Arkivlistning"