21.1.2020

Design Thinking i föreningsutveckling

färgglada post-its på en vägg

Uttdrag ur kolumnen: 

Vi som arbetar med TALKO Österbotten använder oss av Design Thinking i utförandet av projektet och ställer därför givetvis frågan hur samma metod kunde hjälpa föreningar i sitt arbete. Design Thinking är en iterativ process baserat på empati, idégenerering och testning samtidigt som användaren alltid hålls i fokus. Man försöker förstå användaren, utmana antaganden och omdefiniera problem genom följande steg eller lägen: empatisera, definiera, generera idéer, ta fram prototyp och testa. (se bild)

processbeskrivning för metoden design thinking

Processbeskrivning för metoden design thinking

Metoden blir allt mer populär i takt med att organisationer från olika sektorer inser vikten av att förstå produktens eller tjänstens användare. En djupare förståelse för användaren och problemen ger en bättre lösning och en bättre produkt.

Varför använda Design Thinking i föreningsutveckling?

Föreningar är i grund och botten användarcentrerade organisationer. Detta gör dem väl lämpande att använda metoden Design Thinking som är en användarcentrerad process. Design Thinking kan dessutom appliceras till nästan vilket problem som helst, det behöver alltså inte nödvändigtvis handla om utveckling av produkter eller tjänster, man kan även använda metoden vid planering av organisationer, evenemang eller annan verksamhet. Metoden lämpar sig för alla, oavsett bakgrund eller kompetensområde. Det är just mångfalden av kunskap, erfarenhet och intressen, vilka man så ofta hittar i föreningar, som möjliggör bättre och mer kreativa lösningar. Det blir möjligt att ställa de rätta frågorna och omdefiniera problemet, testa och utveckla.

Om Talko Österbotten

  • TALKO Österbotten är ett delprojekt i transnationella projekthelheten TALKO.
  • Projektet drivs av Yrkeshögskolan Novia och Yrkeshögskolan Centria och är finansierat av Leader Aktion Österbotten, Svenska Kulturfonden, Svenska Folkskolans Vänner och Svensk-Österbottniska samfundet.

Kolumnen har publicerats i Vaasa Insider 21.1.2020 och kan läsas i sin helhet på Vaasa Insiders hemsida: https://www.vaasainsider.fi/inblick-asikt/malin-winberg-design-thinking-i-foreningsutveckling/

Gå till "Arkivlistning"