29.10.2019

Bli en trädkramare!

Campusinside6

Det är tidig söndag morgon och jag drömmer att tandläkaren borrar i min tand. När jag vaknar märker jag att jag inte alls är i tandläkarstolen utan hemma, och grannen har igen startat sin kära motorsåg. Hur kommer det sig att jag som är marinbiolog skriver en kolumn om träd?

Jag märker att folk i min närhet går omkring med agg mot träd, särskilt ädla lövträd. Det klagas på att träden skuggar, det klagas på att löv och kvistar skräpar ner, det klagas på hur jobbigt det är att kratta varje höst, det klagas på att äppelträd producerar så enorma mängder frukt att ingen orkar köra ut dem till hjortarna, det klagas på att blomnektar och fågelbajs faller ner på deras fina bilar och det klagas på hur farliga fallande träd är i stormen. Allvarligt talat, hur många råkar passera ett ruttet träd när det bestämmer sig för att falla omkull? Risken att du krockar med bilen är faktiskt upp till 600 gånger större.
Vår framtid kommer med högsta sannolikhet att bli mycket regnigare och varmare. Hur glad i solen man än är, är det onekligen härligt att kunna duka upp sitt kaffe i skuggan under ett lövträd när juli är som hetast. Vi kommer att behöva träd, särskilt i stadsmiljö, för både skugga och svalka i framtiden. Hur många åldringar lider inte av hettan på sommaren?

Jag besökte Kairo för länge sedan. Med stigande obehag kunde jag konstatera att det inte fanns några träd i staden. Med svårighet hittade vi en minimal park där man mot avgift fick slå sig ned på bänken. Senare lärde jag mig att i fattiga städer avverkas mycket mera träd än i rika städer. Hur månne Raseborg placerar sig på den kartan? Staden har motorsågen i flitig användning även här.

Blåbärsskörden har minskat med hälften sedan 1950-talet och enligt Världsnaturfonden WWF beror det på ökade kalhyggen med påföljande markbearbetning samt tätare trädbestånd. Blåbärsplockning är mångas favorithobby; är det meningen att vi skall importera blåbär från Ryssland i framtiden?
I Skottland kan läkaren skriva ut recept på en skogspromenad. Den nyheten genererade många rubriker när den kom ut. Men egentligen är det inget nytt; att plocka trattkantareller eller att skida genom en vit skog är terapeutiskt och lindrar stress. Otaliga studier påvisar att vi behöver träd för vårt fysiska och psykiska välbefinnande.

I Haiti brukar orkanerna slå till med full kraft med översvämning som följd. Grannlandet Dominikanska republiken råkar sällan lika illa ut, vilket beror på att deras trädbestånd är mera intakt. Träd suger upp regnvatten och hindrar erosion.

Men vad är en trädkramare egentligen? Enligt Wikipedia uppkom begreppet i norra Indien inom en icke-våldsrörelse. Storbolagens skogsavverkningar på Himalayas sluttningar gjorde att böndernas jordar eroderade. Bybor lyckades förhindra avverkningarna genom att krama de hotade träden.

En ny mack skall byggas i Ekenäs - borde vi ses vid Järnvägsgatan innan motorsågen kör igång?

Jonna Engström-Öst är specialforskare vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

Kolumnen har publicerats i Västra Nyland, 29.10.2019. 

Gå till "Arkivlistning"