Iiris Autio, Dramainstruktör (YH) och Scenkonstpedagog (YH)
"Ilman Novian opintoja ja kielitaitoani en olisi nyt teatteripedagogina Svenska Teaternilla – opinnot olivat vaativat mutta inspiroivat, ja minusta välitettiin"
Mikä sai sinut hakemaan juuri Noviaan?
Suomenkielinen tuttavani opiskeli Novialla ja rohkaisi hakemaan. Halusin nimenomaan opiskella teatteria, mutta siihen oli tarjolla vain muutamia vaihtoehtoja. Ajattelin, että olisi hienoa oppia ruotsia kunnolla samalla. Minulla oli aiemmin ruotsin kieleen melko neutraali, mutta utelias suhtautuminen.
Miten koit opinnot yleisesti ottaen? Mikä oli parasta opiskeluajassa?
Opinnot olivat vaativat, mutta myös todella innostavat ja antoisat. Vuosikurssini oli hyvin tiivis ja lämminhenkinen ryhmä, joka selvisi monenlaisista haasteista. Koin niin heidän kuin opettajien suunnalta, että minusta välitettiin sellaisena kuin olen.
Miltä tuntui opiskella ruotsiksi, kun äidinkielesi on suomi? Oliko se alussa haastavaa?
Opiskelu toisella kielellä oli toki väsyttävää aluksi, ja välillä oli ikävää tuntea itsensä tyhmäksi. Toisaalta yllätyin siitä, kuinka nopeasti opin sekä ymmärtämään että tuottamaan puhetta itse. Minusta oli myös mielenkiintoista tutustua kielen kautta välittyviin ajattelutapoihin ja kulttuuriin, ja ajatuksia herättävää tutustua kielivähemmistön näkökulmaan. Olen myöhemmin saanut työskennellä suomeksi paljon lasten ja nuorten kanssa, joille suomi ei ole äidinkieli, ja uskon, että oman kokemukseni kautta olen pystynyt huomioimaan heidän kielitaitoaan ja oppimisprosessiaan paremmin.
Muistatko jonkin erityisen hetken, projektin tai kurssin, joka on jäänyt mieleen?
Eräällä improvisaatiokurssilla sattui niin, että tiettyä harjoitusta valikoitui tekemään vain ryhmämme suomenkieliset, jolloin kysyimme, että voisimmeko kokeilla näytellä suomeksi tämän kerran. Tämä sopi, ja huokaisimme sen jälkeen, että kylläpä me suoritimme tehtävän hyvin. Tähän kurssikaverimme kuitenkin totesivat, että me taas mietimme sitä, että tehän olette sairaan hyviä myös ruotsiksi!
Mitä teet tällä hetkellä, ja miten koulutus on auttanut sinua pääsemään siihen?
Tällä hetkellä työskentelen teatteripedagogina ruotsinkielisellä kansallisnäyttämöllä, Svenska Teaternilla, yleisötyön parissa. Suuressa teatterissa on toki monenlaisia työtehtäviä ja osassa pärjää vähemmälläkin kielitaidolla, mutta tätä en tekisi ilman opintojani ja aiempaa kokemustani molemmilla kotimaisilla työskentelystä. Pidän myös siitä, että työssäni yhdistyy taiteeseen juuri pedagoginen ja soveltava näkökulma, ja niistä innostuin opintojeni aikana.
Miten olet hyötynyt koulutuksestasi työelämässä?
Novialla opiskelulla on ollut ratkaiseva merkitys minulle. Taidealalla on yleisesti haastavaa työllistyä, mutta etunani on ollut toisaalta pedagogiset opinnot, jotka mahdollistavat teatterin ja draaman opettamisen ja toisaalta kielitaito. Asun pääkaupunkiseudulla ja työskentelin pitkään freelancerina. Selvästi suurin osa työtarjouksista on tullut siten, että joku on ottanut minuun yhteyttä kuultuaan, että puhun myös ruotsia.
Onko sinulla vinkkejä muille suomenkielisille, jotka harkitsevat hakevansa ruotsinkieliseen ammattikorkeakouluun?
Rohkeasti vain hakemaan, kun löydät itsellesi kiinnostavan ja motivoivan alan. Suosittelen myös tutustumaan Kielilähettiläät ry.:n toimintaan. Heiltä voi saada tukea opiskeluun toisella kielellä.
Haluaisitko lähettää terveiset tuleville Novian opiskelijoille?
Olen sitä mieltä, että jos ruotsin kieli ja siihen liittyvä kulttuuri jää väliin, iso osa omasta kotimaasta ja sen historiasta jää kokematta. Ruotsi on oikeasti suhteellisen helppo kieli oppia, joten ei muuta kuin pokkaruotsi haltuun!
Oletko Novian alumni? Lämpimästi tervetuloa mukaan alumnitoimintaamme. Lue lisää ja rekisteröidy täällä.