Enheten i Jakobstad

soren lillkungEnhetschef Sören Lillkung

272

studerande totalt vid enheten

68

studerande inledde sina studier vid enheten


Utbildningar - anpassning och förändring

Enheten i Jakobstad intensifierade arbetet med att anpassa verksamheten utgående från kärvare förutsättningar. Scenkonstutbildningen i Vasa antog inga nya studerande då arbetet med att framarbeta ett förnyat koncept och en ny läroplan slutfördes med målsättningen att minst tio nya studerande antas till Jakobstad hösten 2017. Den nya läroplanen utvecklades i samarbete med motsvarande utbildning vid Turun Ammattikorkeakoulu (TuAMK) och magister-programmet i Teaterpedagogik vid Konstuniversitetet, Teaterhögskolan. Planeringen av en ”Black Box”-teater för utbildningen i scenkonst inleddes i samarbete med Jakobstadsnejdens musikinstitut. Scenkonsten deltog även i ett teaterpedagogiskt projekt där deltagare från 13 europeiska länder tillsammans utforskade sammanhanget mellan arbete och självbild.

Musikutbildningen fortsatte arbetet med att hitta nya pedagogiska metoder för att uppnå nödvändig kostnadseffektivitet men ändå lyckas förbättra såväl innehållsmässig kvalitet som mätbara resultat. Musiken ingick även ett samarbetsavtal gällande Double Degree -examina med Konservatoriet i Cagliari i Italien samtidigt som musikutbildningens Öppna YH-verksamhet fick fart. Glädjande var att lektorn i barockmusik, Kreeta-Maria Kentala, vann utmärkelsen Årets skiva i Finland med sin inspelning ”Side by Side”. Kentala kombinerar här Bachs partitor med folkmusik från Kaustby.

Utbildningen i visuell konst har under året haft internationella framgångar i olika fototävlingar. Fjärde års studerande Sofia Jern från profileringen i mediakultur -fotografering vann i april den världsomspännande tävlingen Student Focus som arrangerades av World Photography Organisation. I november vann Kasper Dalkar, även han fotografstuderande, pris i European Newspaper Awards för ett bildreportage om flyktingkrisen i Grekland.

I samarbete med FoU genomfördes tre personalutvecklingsdagar med utomstående workshopsdragare under rubrikerna motivation, entreprenörskap och pedagogik. Enheten inrättade under året lärarteam för att ge personalen möjlighet stöda varandra och tillsammans hitta nya vägar i ett förändrat utbildningslandskap.

Glädjande under verksamhetsåret var åter att enhetens undervisningspersonal samt Schaumansalens producenter uppvisade stor konstnärlig aktivitet. Antalet inrapporterade produktioner var därför imponerande stort och helt i paritet med rekordåret 2015.

En ny specialiseringsutbildning

Enheten erhöll tillsammans med TuAMK understöd för en specialiseringsutbildning i musik- och dockteater av Undervisnings- och kulturministeriet. Utbildningens grundidé är att ge redan erfarna studerande konkreta verktyg för att utveckla det egna konstnärskapet och den egna professionella profilen med inriktning på den internationella musikteaterscenen. Utbildningen kommer att genomföras år 2019 i samarbete med TuAMK och Åbo Svenska Teater där en delvis nyskriven slutproduktion, med inslag av musik- och dockteater, planeras hösten 2019 och 20 studerande kommer att antas till specialiseringsutbildningen som sker såväl i Jakobstad som i Åbo.

Resultat

Enheten kunde uppvisa goda resultat. Antalet examina ökade liksom genomströmning, studieeffektivitet och internationella utbyten. Examensantalet uppgick till hela 56 examina vilket överträffade uppställda mål. Enheten kunde även fylla de 62 nybörjarplatserna med god marginal. Olika utvärderingar över hur våra studerande upplever kulturutbildningarnas upplägg och innehåll visade även de glädjande positiva reaktioner. Det mest väsentliga var ändå den kvalitet studerandes produktioner och examensarbeten åter uppvisade.

Kulturutbildningarna tog under året värdefulla steg mot en mera produktionsinriktad utbildningsform där de flesta kurser utmynnar i en föreställning, en konsert, en performans eller en utställning ofta i samarbete med enhetens verksamhet inom forskning och utveckling.
Kulturenheten fortsatte därtill sina strävanden att förstärka kontakten till alumnerna. Deras erfarenhet av såväl utbildning som arbetsmarknad måste tas tillvara i den utbildningsprocess där accelererande utvecklingstakt kräver snabb reaktionsförmåga.

Forskning och utveckling och samarbete med andra högskolor

De nya utbildningsstrukturerna och de nya undervisningsmetoderna innefattar en grundtanke om att mycket av undervisningen sker inom konkreta projekt ofta i samarbete med andra högskolor. Dessa genererar såväl konkreta inbesparingar, externa ekonomiska resurser som externa lärarkrafter av toppkvalitet. Hela idén med Campus Allegro – ändamålsenliga undervisnings-utrymmen, Schaumansalen, Galleri Gro, ”Black Box”-teater och regelbunden ”Artist in Residence”-verksamhet, utgår från just detta. Att skapa fysiska, ideologiska och hållbara möjligheter till dynamiska och energifrigörande möten mellan mänskor med en gemensam målsättning att hitta kunskap och kvalitet som frigör passion. Sålunda inleddes planeringen av utvidgade och förbättrade gästlägenheter och arbetsutrymmen för gästkonstnärer i gamla Brandkårshuset i samarbete med staden Jakobstad. Samarbetet med Centria AMK i Karleby intensifierades då musikutbildningarna vid Novia och Centria genomförde flera gemensamma kurser i opera-arbete, kammarmusik och orkesterspel. De två yrkeshögskolorna inledde även, i samarbete med Yrkesakademin YA, musikinstuderingen samt förberedelsearbetet inför operaproduktionen Trollflöjten med premiär år 2017.

Enhetens FoU-verksamhet har haft en synnerligen stark tillväxt då flera fantastiska, nya projekt påbörjats under de senaste åren. NY musikteater, TaideART, Den digitala bron och Allegro School of Entrepeneurship är några av de projekt som fortsatte år 2016. Samtliga genererar oerhört mycket kunskap och nya nätverk. Studerande och personal möter såväl varandra som externa aktörer med spetskompetens och nya idéer och tar del av varandras kunskap, erfarenheter och tankar i en frigörande smältdegel. FoU-verksamheten medför även att utbildningarna i Allegro närmar sig varandra och tillsammans erhåller en naturlig kontaktyta till en konkret och mångfasetterad arbetsmarknad. Åbo Akademis beslut att flytta enheten för barnpedagogik till Vasa innebär givetvis ett avbräck i det groende samarbetet varför åtgärder att hitta ersättande verksamheter redan inletts.

Festivalerna var även detta år vitaliserande händelser där studerande kunde ta del av och samarbeta med en rad intressanta mästare. Scenkonstens festival ”Råkas” i Teater Casa 22-23.1, Runebergsveckan 3-13.2, Viva Allegro i Campus Allegro 15-24.3, New Music Theatre 20-22.5, Jakobstad Music and Arts 1-9.10 och RUSK 22-27.11 i Jakobstad med omnejd är redan etablerade festivaler som stimulerar såväl utbildningar som hela regionen. Speciellt Rusk-festivalens samarbete med nejdens näringsliv genom nybildade RUSK Business Group inspirerar inför framtiden.

Campus Allegro

Staden Jakobstad inbjöd utbildningar och övriga aktörer till en visions-workshop gällande möjliga framtids-scenarier i Allegro. Workshopen var välbesökt och gav välkommen inspiration och nya idéer om hur nya verksamheter och t.o.m. nya utbildningar kunde utvecklas i Campus. Staden Jakobstad inledde även arbetet med framställande av ett nytt kulturpolitiskt program med syftet att förstärka samarbetet mellan och på sikt åstadkomma en fungerande helhet av alla kultur- och utbildningsaktörer i Jakobstad. Campus Allegro är i dess strävanden en central aktör som under de senaste åren dramatiskt förändrat kulturutbudet i staden. Målsättningen är därför att skapa nya plattformar där alla aktörer möts och samverkar i en helhet som förstärker alla delar. Kulturstaden Jakobstad som en mångkonstnärlig, mångkulturell och genuin mötesplats för mänsklig tillväxt.