Studerandeintervjuer

Landskapsplaneringsstuderande Christoffer och Heidi.
Höstdekorationen är gjord av trädgårdsnäringsstuderande.

Landskapsplaneringsstuderande Heidi Backman och Christoffer Lilja berättar om sina studier.

Hur blev ni intresserade av den här utbildningen?
Heidi: Jag har alltid varit "viherpeukalo" och inrett och tänkte att hortonom är ett passande yrke. Jag har tänkt på det många år, men ville inte åka till Esbo för studierna, så jag passade på nu när utbildningen kom till Ekenäs.
Christoffer: Jag har studerat ett år socialt arbete, men insåg att det är inte min bransch och sökte annat. Jag hittade landskapsplaneringen, där arbetet är mera kreativt än inom det sociala.

Vad tycker ni om era studier?
Heidi: Studierna är intressanta och har en bra blandning mellan teori och praktik. Studiebesöken, gästföreläsarna och praktik är bra. Man får en bild "att en sådant här jobb kunde en hortonom ha".
Christoffer: Första året var ganska allmänt, andra året har varit mera intressant - mera yrkesinriktat. Ju mera yrkesinriktade studierna är, desto intressantare är det.

Vad önskar ni av hortonom-yrket?
Heidi: Det är lite oklart ännu. Att det är kreativt, mångsidigt, kundrelaterat och att man inte behöver sitta på kontoret hela tiden. Att man kan starta eget intresserar mig. Det är därför jag deltar i Entro-programmet. Jag vill se om detta med att starta eget kan vara något för mig.
Christoffer: Ett kreativt arbete som jag trivs med och vill jobba länge med.

Ni två deltar i ENTRO-programmet. Vad är det?
Entro-programmet är ett projektbaserat kurspaket för fem terminer med ledarskap, teambildning, företagsamhet, trender, starta eget och marknadsföring. Man har nytta av den om man vill starta eget eller blir anställd. Programmet startade i början av höstterminen. Det får EU-stöd och är lika nytt för alla. Deltagarna kommer från många olika utbildningar.
Hittills har det varit motiverande och intressant. Vi har mycket samarbete med företag. Vi studerande har blivit indelade i grupper, som har fadderföretag. Dessutom ska vi få en mentor från den egna branschen för varje studerande.