Tiina Lindh, ingenjör (YH), byggnads- och samhällsteknik, Öppna YH

"Landsbygden, en miljö med natur och mindre byggnader var det som lockade mej till Raseborg"

Studerandeberättelser Ingenjör (YH), byggnads- och samhällsteknik Fortbildning
tiina lindh

Inom Öppna YH kan du studera utan att vara inskriven
som examensstuderande. Tiina valde att avlägga kurser inom utbildningen till ingenjör (YH), byggnads-
och samhällsteknik vid sidan av sitt arbete.

Berätta om dig själv

Jag heter Tiina Lindh och bor i Degerby med min familj. Mina två flickor går i skola, av vilka ena går i högstadiet. Det att barnen nu är så stora ger mej tid att studera. Samtidigt föregår jag med gott exempel genom att jag orkar studera vid sidan om mitt arbete. Jag jobbar i Helsingfors med olika HR-uppgifter (på en personalavdelning i ett företag). Jag gillar mitt arbete där man får jobba med olika personligheter, utveckla både uppgifter, arbetssätt och personalens kompetens.

Berätta om ditt val av studier

Jag har en längre tid haft ett enormt intresse för byggnader och framförallt för förståelsen bakom vilka val av konstruktioner man kan göra vid nybygge eller renovering. Jag har på fritiden varit med i projekt där vi byggt nytt eller ändrat om gammalt. I samband med det har intresset fördjupats till att jag själv vill kunna grundligare planera projekt, göra de viktiga beslut som gäller konstruktioner och som inverkar både på hållbarheten och kosmetiska delar.

Att jag började studera via öppna YH var inget jag själv hade kommit på, utan jag fick det tipset då jag var i kontakt med Novia i Raseborg på hösten då läsåret redan var i gång. Efter första besöket fick jag som uppgift att göra en egen studieplan. Det gjorde jag och jag ville gärna höra alternativ på hur jag kan sätta igång mina studier direkt. Nina, studiehandledaren, hade en rätt så stark roll i detta. Hon gav sin tid och sökte alternativ till mig.

Hur är det att studera inom Öppna YH?

Det är jättesmidigt! Efter att jag pratat med ett par personer vid Novia i Raseborg om hur jag kunde komma i gång (vilka kurser jag kan starta med, hur inloggningen sker till studieplattformen Moodle och Novias intranät) har jag därefter kollat upp studieutbudet, hört efter med läraren om det går att göra kursen på distans, sedan tagit fler passande kurser och kört hårt vidare! Även om materialet finns tillgängligt på Moodle krävs det vilja och förmåga att ta reda på själv, då du inte kan fråga läraren precis just den minut du behöver det. Själv ser jag det som en ypperlig möjlighet och ett bra alternativ att få studera just då som det passar mej bäst (oftast är det ju fråga om kvällar och helger). I detta skede av livet har man inte tid, eller möjlighet att inleda studier enbart på heltid.

Hur är det att studera vid Campus Raseborg?

Landsbygden, en miljö med natur och mindre byggnader var det som lockade mej till Raseborg. Största orsaken till varför det blev just Raseborg beror mycket på bemötande jag fick då jag kontaktade Novia. De var väldigt hjälpsamma och gav mej många bra råd. En kommentar av studiehandledaren blev bakom örat ”Det är inte omöjligt, men kommer inte att bli lätt”. Det gav mej hopp och samtidigt insåg jag att nu gäller det att jobba hårt för att göra det möjligt!

Vilka är dina framtidsplaner?

Planen är att vara öppen för de utmaningarna som kommer framöver. Att modigt prova på allt man har chans till och lust för. Jag har en massa energi och intresse att lära mej nytt!

Varför rekommenderar du studier inom Öppna YH?

Det är en bra möjlighet att inleda högskolestudier. Det är fint att kunna studera enligt egen tidtabell och ett smidigt sätt att kunna studera vid sidan av arbetet. 

Läs mer om ingenjör (YH), byggnads- och samhällsteknik i Raseborg. Samma utbildning finns också vid Campus Vasa.

Läs mer om studier inom Öppna YH.