Kevin Kluszewski, tradenom (YH), företagsekonomi

Företaget växte fram under studietidenKevin Klucewski

För Esbosonen Kevin Kluszewski handlar rätt mycket i livet om en sak: Bubbelfotboll. En speciell och komisk sportgren där deltagarna iklär sig stora, runda, luftfyllda dräkter och försöker spela fotboll. Inspirationen till att introducera bubbelfotboll i Finland kom då Kevin år 2012 såg en video på Youtube. Då Kevin och hans studiekompisar sedermera bildade ett företag inom ramen för sina studier i företagsekonomi, kom denna video att påverka företagets verksamhet. Företaget står för utrustning och sakkunskap i grenen bubbelfotboll när föreningar runt om i landet vill ordna egna turneringar. Bubbelfotbollen är även populär hos bl.a. företag och under svensexor.

- I somras ordnade vi en nationell tävling på olika orter samt bl.a. bubbelfotboll på tio olika svensexor under en vecka, säger Kevin. I år organiserar vi den finska uttagningen till VM 2016 dvs. Kuplaliiga.

Kevin Kluszewski studerar företagsekonomi på Novia i Åbo. Han är inne på sitt tredje år i studierna och siktar på att bli tradenom till julen. I studierna ingår att man startar ett företag. Företagen får hjälp av ”coacher” som man kan vända sig till för stöd.
- En "coach" är alltså en person som stöder vårt företags utveckling genom handledning och att ställa frågor som vi kanske inte ens har tänkt på. De lär oss att se kritiskt på våra egna lösningar.

Hur gick tankarna då du skulle välja studier efter gymnasiet?

- Under hela min gymnasietid så tänkte jag på att hur jag kan kombinera idrott med business. Efter några samtal med min studiehandledare så blev jag väldigt peppad att söka till Novias campus i Åbo. Jag hade sagt till min studiehandledare att jag gärna skulle studera i en skola där man lär sig saker praktiskt. Jag ville lära mig teoretiska saker genom att göra dem direkt. "Learning by doing".

Vad tycker du om Åbo?

- I Åbo så är allt man behöver inom 20 minuters promenadavstånd. Cykel är ett snabbare alternativ än buss och det är kanske det bästa med staden. I Åbo kan du göra precis allt det som du kan göra i huvudstadsregionen men billigare. Kuppisparken är den perfekta platsen för att utöva nästan vilken idrottsgren som helst. På sommaren är hela området runt Aura å väldigt fint och åbåtarna är en sevärdhet i sig.

Vad gör du om 10 år?

- För tillfället tror jag att jag kommer att ha åtminstone 2-3 olika arbetsplatser varav en är via något eget företag och de två andra vet jag inte alls. Jag har talat mycket med min flickvän om det här och hon är ganska långt på samma linje. Så min enda klara vision är att jag fortfarande är tillsammans med min flickvän.

Läs mer om utbildningen här >