Teemu Uusi-Esko, sjukskötare (YH)

TeemuUusi Esko webb

Teemu, som studerar till sjukskötare (YH) i Åbo åkte på en månads utbyte till Aabenraa i Danmark. Via Nordplus-nätverket fick han praktikplats på en äldrepsykiatrisk avdelning på ett sjukhus. 

Varför valde du att åka på utbyte?

Jag vill gärna jobba utomlands inom vården och ville se hur de arbetar annanstans i Norden. Därför var det ganska självklart att ta chansen då tillfälle erbjöds. Jag valde att söka till Danmark då jag inte har varit så mycket där och ville bekanta mig med landet.

Berätta om din praktik!

Jag var på en fyraveckors mentalvårdspraktik på äldrepsykiatriska avdelningen på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, ca 30 km från tyska gränsen. Det var en trevlig och givande period, jag hade en "egen" patient tillsammans med min handledare och deltog även i vården av de andra patienterna. Atmosfären bland personalen var trevlig och det var mycket givande att diskutera med patienterna då de var i stånd att göra det. Resorna gjorde jag med bil och lokalt rörde jag mig mycket med cykel.

Hur var det att vara på utbyte i Danmark?

Danmark är ett trevligt land med trevliga människor. Det mesta som praktikplats, boende m.m. var väl ordnat och jag kände mig välkommen. En viktig grej var förstås att få lära sig ett nytt språk, när man kommit underfund med några specialiteter är danska egentligen inte så svårt då man har en stark svenska i bakgrunden. Danmark är ett relativt dyrt land, mat m.m. är till och med dyrare än i Finland, men tack vare att man befann sig nära gränsen var det lätt att åka till Tyskland och handla. Dessutom gjorde jag några fritidsresor, bland annat till strandparadiset Rømø och Kiel.

Varför rekommenderar du andra att åka på utbyte?

Det är roligt att få komma ut i världen lite, se hur det arbetas annanstans, träffa nya människor och vidga sina vyer. För en del kan det vara lite att vinna över sig själv. Lära sig ett nytt språk kanske. Minnen för livet. Novia har ett bra utbud av utbytesplatser i förhållande till antal studerande, så man ska absolut dra nytta av att det är ganska lätt att få plats. Man ska komma ihåg att det ser också bra ut på ens CV att man varit lite utanför hemknutarna under studietiden, man kan även hitta framtida jobbmöjligheter; jag blev tillfrågad om jag kan tänka mig att jobba i Danmark en dag. Visst kan jag tänka mig det!

 

Studerande har möjlighet att ansökan om stipendium för studier eller praktik utomlands. Tillsammans med studiestödet täcker stipendiet en stor del av rese- och levnadskostnaderna.


Här kan du läsa om utbildning till sjukskötare (YH).