Tadele Ahlberg, ingenjör (YH), byggnads- och samhällsteknik

BakgrundTadele Ahlberg

Mitt namn är Tadele Ahlberg och jag är uppvuxen i Karleby. Jag studerar mitt första år vid Novia till ingenjör inom byggnads- och samhällsteknik. Sportar så mycket jag hinner på fritiden med en variation på fotboll, hockey, innebandy samt gym. Jag har tidigare studerat vid Optima i Jakobstad där jag gick på båtbyggarlinjen, jag utexaminerades 2014 och har efter det också jobbat inom samma bransch en tid. Efter värnplikten fortsatte jag jobba inom båtbranschen ett tag innan jag bosatte mig i Tammerfors och började jobba med husbyggen och renoveringsobjekt, vilket jag höll på med i några år tills jag började studera igen.

Berätta om ditt val av studier!

Beslutet att börja studera byggnads- och samhällsteknik var ganska självklart. Eftersom att jag stärkte kunskaperna inom husbyggandet under tiden i Tammerfors lutade valet mest åt byggnadsingenjör. Det förvånade mig själv att jag ville fortsätta studera men beslutet blev starkare och till slut sökte jag till Novia. Eftersom jag har examen från en yrkesskola valde jag att gå prepkursen som Filicia rf. ordnade inför urvalsprovet, den hjälpte mig mycket.

Hur är det att studera till ingenjör (YH) inom byggnads- och samhällsteknik?

Det har varit en väldigt givande och också krävande utbildning hittills, men jag visste vad jag hade gett mig in på. Det har varit intressant att få förståelse för det breda ”uppgiftsområde” som en ingenjör inom byggnads- och samhällsteknik kan arbeta med.

Har du varit på praktik?

Min första praktik kommer jag att göra i sommar i samband med sommarjobbet. Jag har fått sommarjobb hos Mäenpää Rakennus Oy och ser fram emot det.

Hur är det att studera i Vasa?

Att studera i Vasa känns bra, det är en fin stad med många möjligheter. Som studerande finns det många evenemang och tillfällen som man gärna ska ta del av.

Vilka är dina framtidsplaner? 

Mina framtidsplaner är att prova på att jobba utomlands, rik på möjligheter och kunskap för att kunna bidra till utveckling, både här och utomlands.

Varför skulle du rekommendera din utbildning?

Jag rekommenderar den åt dig som är intresserad av byggnadsbranschen och dess funktion ”bakom kulisserna”. Du lär dig oftast något nytt varje dag eftersom takten på utbildningen är hög. Du får kunskap om olika verktygsprogram som är up to date, t.ex. intressanta ritningsprogram och 3D-modellering.

 

Här kan du läsa mer om utbildningen.