Terese Backlund, Socionom (YH)

Studierna förde Terese till Afrika

terese

För 24-åriga Oravaisbon Terese Backlund är det just nu spännande tider. Hon har just anlänt till Mwanza i Tanzania där hon kommer att tillbringa tre månaders praktik hos organisationen Mwembe för att jobba med utsatta familjer i Mwanza och stödja barn till skolgång.

– Vi ska försöka få dem att gå i skola, säger Terese som studerar till socionom på Novias campus i Vasa.

Trots att hon inte är äldre än 24 år är hon rutinerad när det gäller att hjälpa utsatta barn, både här hemma och utomlands. Hon har tidigare jobbat såväl i Indien som i Kenya i motsvarande jobb, liksom här hemma med ensamkommande flyktingbarn i Oravais och Jakobstad.

– Jag har alltid varit intresserad av att jobba med barn och med barn från olika kulturer, säger Terese.

Terese insåg att hon ska jobba med att hjälpa utsatta barn, och tanken på socionomstudier i Vasa började växa.
- Novia är jag riktigt nöjd med. Vasa är en lagom lugn stad för mig och så har jag ju nära hem till Oravais. Dessutom är det korta avstånd och enkelt att jobba på skolarbeten tillsammans med kurskamrater kvällstid.

Vad gör du på fritiden?

– Går på gym, fast inte så mycket som jag borde, går på bio, caféer och restauranger. Det finns ett bra utbud här i Vasa, säger Terese.

Men nu handlar det om tre månaders praktik i Tanzania. Efter det blir det sommarjobb och fortsatta studier. Examen blir det i december 2017 om allt går som planerat.

Läs mer om utbildningen här.