Silja Jacoby, sjökapten (YH)

Berätta lite om dej själv och varför du valde Novia och sjökaptensutbildningen! silja

Jag är en liten blond tjej som vill bli sjökapten. Jag är aktiv och tycker om att prova nya saker och jag älskar att resa; lära känna nya människor, se nya platser och lära mig om olika kulturer. Jag är en person som tycker mycket om att vara utomhus och därför skulle kontorsjobb inte passa mig.

Just Åbo och Novia valde jag eftersom jag ville lära mig svenska och för att jag tycker om staden. Jag har bara studerat svenska i skolan och jag ville sätta mig i en situation då jag måste börja prata och lära mig språket snabbt. I början förstod jag svenskan ganska bra, okej inte t.ex. Malaxdialekten då, men jag brukade ofta säga saker ganska fel. Med hjälp av tålmodiga vänner och genom att bara prata har jag nu lärt mig svenskan ganska bra.

Vad gör ni just nu i studierna?

Förra veckan hade vi en simulatorkurs i manövrering. Så nu borde vi kunna principerna för manövrering och ha lekt tillräckligt med simulatorer för att undvika att skrapa den fina målytan på sidorna av fartyget.

Hur är det Åbo som studiestad?

Åbo är en vacker stad som är så pass stor att det mesta finns här, men också tillräckligt liten för att allting skall vara nära. En stor andel av befolkningen är studerande, vilket syns överallt i stan.

Var har du varit på praktik?

Jag har varit på praktik sammanlagt tre månader. Den första praktiken, två månader lång, spenderade jag nästan helt och hållet ombord på Vekara, ett relativt litet fraktfartyg som kör från Finska viken genom Saima kanal till Saimen och upp till Siilinjärvi. Efter att ha tillbringat några lugna sommarmånader ombord på Vekara, var en månad i december-januari ombord på containerfartyget Linda ganska annorlunda. Hon är större och kör från England till Ryssland och stannar i vissa hamnar där emellan.

Vad har varit det bästa med studierna?

Jag gillar att man får lära sig så många olika ämnen. Vi blir ju styrmän och kaptener men också läkare, målare, jurister, reparatörer och sopförare.

Vad hoppas du att du gör om 10 år?

Ingen aning, har inte tänkt så långt.