Sami Donner, byggmästare (YH)

Bakgrundsami donner

Jag är uppvuxen i Pargas och har tidigare studerat till husbyggare vid Axxell i Pargas. Jag bodde ett par år i Helsingfors och jobbade som husbyggare innan jag inledde mina byggmästarstudier vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

Berätta om ditt val av studier!

Redan i yrkesskolan kändes det som att jag ville fördjupa de egna kunskaperna inom byggnadsbranschen. Under tiden jag arbetade i Helsingfors förstärktes intresset för branschen och det kändes som ett naturligt val att börja studera till byggmästare.

Hur är det att studera till byggmästare?

Studierna har varit intressanta och relativt lätta att genomföra hittills, men även väldigt tidskrävande. Många uppgifter har varit grupparbeten, vilket gjort att man kunnat lära av varandra och få nya synpunkter samtidigt som man lärt sig känna sina studiekamrater.

Var har du varit på praktik?

Till utbildningens läroplan hör tre praktikperioder, varav den tredje är på kommande under inkommande sommar. Första praktiken (grundpraktik) fick jag till godo eftersom jag tidigare arbetat inom branschen. Andra praktiken (yrkespraktik) utförde jag vid VN Bygg Ab, där jag jobbade som arbetsledare under fyra månader.

Hur är det att studera i Raseborg?

Ekenäs är en hemtrevlig och lugn stad att studera i. Jag bor själv på Novias campus där jag ofta har möjlighet att umgås med studiekamrater. Vi har en fin och modern skola där man kan göra skolarbeten även kvällstid.

Vilka är dina framtidsplaner?

Planen som utexaminerad är att arbeta med arbetsuppgifter, t.ex. arbetsledning, där jag har denna utbildning som grund så att jag får möjligheten att fördjupa mina kunskaper inom byggnadsbranschen. Att bli företagare är inte heller en omöjlighet.

Varför skulle du rekommendera din utbildning?

Utbildningen ger en stark grund för arbetslivet. Det finns en stor efterfrågan på byggmästare i Finland för tillfället eftersom det under en längre period inte var möjligt att utföra byggmästarstudier.

Läs mer om byggmästare (YH).