Rosanne Parikka, Hälsovårdare (YH)

Finskspråkiga Rosanne blir hälsovårdare på svenskaRosanne
Även om du inte har svenska som modersmål kan du studera vid Novia. Rosanne Parikka, 23 år och hemma från Åbo, valde Novia trots att modersmålet är finska.
- Svenskan har ändå varit en del av livet mer eller mindre hela tiden, allt från dagvård till högstadium har jag gått i svenskt språkbad. Men det är bara i skolan jag lärt mig svenska. Hemma har vi talat finska eftersom båda mina föräldrar är helt finskspråkiga, jag har inte heller haft intressen var jag skulle ha lärt mig svenska eller svenskspråkiga vänner innan jag började vid Novia. Trots det, har jag alltid tyckt om svenska språket. Kanske har det hjälpt lite att jag sett på svenska tv-serier, utan text, och läst svenska bloggar.

Vilka utbildningsalternativ övervägde du efter gymnasiet?
- Jag funderade länge vad jag skulle studera och det tog några år efter gymnasiet innan jag sökte in till Novia. Jag hade tidigare sökt in till psykologi- och journalistutbildningar, men jag insåg att det är inom sjukvården jag vill studera. Hälsovårdare valde jag eftersom också min mamma är hälsovårdare, kanske blev jag inspirerad av henne. Jag anser det viktigt att kunna svenska, och ville därför fortsätta studera på svenska. Dessutom drömmer jag om att arbeta i Stockholm en dag så då behöver jag faktiskt kunna svenska.

Vad har varit det svåraste med att studera på ett annat språk än modersmålet?
- Även om jag gått hela min skolgång i svenskt språkbad, är det inte enkelt att studera på ett annat språk. Studierna har krävt dubbelt arbete av mig, men jag tror ändå att det är värt det. Att vara tvåspråkig för med sig så många fördelar, det har jag om inte annat märkt på mina praktikplatser.

Hur är Åbo som studiestad?
- Åbo som studiestad är verkligen bra! Eftersom det är en av de största studiestäderna i Finland händer det något hela tiden. Det bästa med staden är att den ligger vid havet, den vackra naturen och skärgården nära inpå. Jag kommer från Åbo och har alltid bott här, och även om Åbo är fint året om så visar nog staden sin bästa sida på sommaren. Vi har Aura å och ”åbåtarna”, bra restauranger och caféer. Till mina smultronställen hör just skärgården eftersom jag brukar segla där med min familj och förstås alla vackra parker, speciellt Runsala naturpark. Jag tycker om utomhusaktiviteter, och de går bra att utöva i Åbo.

Läs mer om utbildningen här.