Pauliina Sundberg, sjukskötare (YH)

Berätta om dig själv! pauliina sundberg

Jag heter Pauliina och är hemma från Jakobstad. Jag tog studentexamen 2015 från Jakobstads Gymnasium. Just nu studerar jag tredje året till sjukskötare och känner att det är precis det jag ska göra. På fritiden umgås jag med vänner och tränar.

Varför valde du att studera till sjukskötare (YH)?

Jag vill ha möjligheten att kunna jobba internationellt och vara flexibel i mitt arbete. Jag har alltid velat jobba med människor så därför var det ganska naturligt att jag sökte till just sjukskötare. Jag hade många kompisar i Vasa och det påverkade mycket varför jag beslöt mig för att flytta hit.

Vad är det bästa med studierna?

Det är nog praktikerna. Det är på praktikerna man lär sig mest och förstår varför man läser det man gör i skolan. På praktiken får man även bekanta sig med olika vårdformer och får samarbeta med olika typer av yrkesgrupper. Dessutom är det mångsidiga kursutbudet och flexibiliteten i studierna ett stort plus.

Berätta om din praktik

Inom sjukskötarutbildningen har vi mycket praktik vilket är super eftersom det är på praktikerna man faktiskt kommer in i rollen som sjukskötare. Hittills har jag praktiserat inom äldreomsorg, inremedicin och kirurgi på Vasa centralsjukhus. Där har jag bland annat fått lära mig om grundvård, sticka kanyler och injektioner samt fått följa med patienterna till olika undersökningar. Förra året åkte jag och två andra sjukskötarstuderanden till en by i Ghana och var där på ett litet sjukhus. Detta fungerade som min mental- och missbrukarvårdpraktik. I vår ska jag till Stockholm på hemsjukvårdspraktik inom neonatalvården. Sista terminen har vi en längre valbar praktikperiod. 

Hur är Vasa som studiestad?

Vasa är en trevlig studiestad. Lagom stor med fin natur nära havet och varierande utbud av fritidsaktiviteter. Jag kan bra tänka mig att stanna här efter att jag fått min examen. I studielivet ordnas det många olika evenemang.

Vilka är dina framtidsplaner?

Ju längre jag hunnit med mina studier desto oftare ändras mina framtidsplaner eftersom man blir så medveten om hur mycket möjligheter som finns inom vårdyrket. Det jag vet är att jag vill jobba inom barnsjukvård eller intensivvården för nyfödda. Det är mycket möjligt att jag efter några års arbetserfarenhet skulle kunna tänka mig att fördjupa mig eller studera vidare inom mitt område. 

Varför skulle du rekommendera din utbildning?

När eller om du blir sjukskötare har du många dörrar öppna, du har i princip jobb över hela världen. Inom yrket jobbar du i team men på samma gång självständigt och utvecklar dig konstant. Om man vill kan man smidigt studera vidare t.ex. barnmorska, hälsovårdare eller en fördjupad masterutbildning. Man kan även läsa pedagogik så man har behörighet att undervisa inom vård.

Här kan du läsa mer om utbildningen.