Kevin Kluszewski, tradenom (YH)

kevinkTradenom (YH), företagsekonomi, Åbo

Bakgrund

Jag kommer från Esbo och före jag flyttade till Åbo för att studera så skrev jag studenten år 2011 i Gymnasiet Grankulla samskola. Jag sökte in till Novia samma vår och kom in men gick armén först och sedan höll jag ett mellanår då jag jobbade som barnskötare i Karamalmens förskola.

Varför valde du att studera till tradenom?

I gymnasiet kändes det inte så tryggt att bara läsa, läsa och läsa och inte göra praktiska uppgifter. Jag är mer av en "Learning by doing" typs människa så universitetsstudier var lätt att utesluta. Jag hade två utbildningar som jag valde mellan, och det var ett väldigt svårt val. Jag kom efter ett tag till den slutsatsen att från tradenomutbildningen får jag en mångsidigare utbildning. Ekonomi och idrott har alltid fascinerat mig och här i Novia får jag möjlighet att kombinera mina två passioner i olika projekt som vi själva får hitta på.

Hur är studielivet?

I Esbo blev man van vid långa skolvägar och långa distanser över allt, det tog 45 minuter att åka till skolan så nu när man har flyttat hit till Åbo så känns allt så nära. Jag bor med min kompis i en trea, det tar bara fem minuter att gå till skolan. Det är väldigt tryggt då man har så många skolkompisar som bor nära så man kan hålla bra kontakt med dem på fritiden. Förutom att chilla med kompisarna på fritiden så jobbar jag som ordningsvakt på TPS-hemmamatcher. Tack vare Novias och ÅA:s motionssamarbete så har vi studerande möjlighet att t.ex. varje söndag spela innebandy tillsammans.

Var har du gjort praktik?

Som första årets studerande så har vi inte ännu hunnit ha praktik, men ett företag som jobbar mycket med marknadsföring skulle intressera mig.

Framtidsplaner/drömjobb?

I nära framtiden så vill jag studera eller göra praktik utomlands och efter denna utbildning så hoppas jag att kunna fortsätta med vårt andelslag om det blir framgångsrikt eller starta ett eget företag som har med idrott och ungdomar och göra.

Varför ska andra söka till samma utbildning?

Om man inte trivs med att bara sitta och läsa om ett ämne så är Novias tradenomutbildning i Åbo "the place to be". Här lär man sig genom att själv skapa projekt och utföra dem i den riktiga världen samtidigt som man kombinerar relevant litteratur till projektet/ämnet. Man får vara med om att grunda ett riktigt företag och lära sig alla de olika faserna i hur man skapar ett företag men också hur man bildar ett fungerande team.

 Läs mera om utbildningen här