Kasper Dalkarl, medianom (YH), fotografering

Berätta om dig själv!

Kasper DalkarlMitt namn är Kasper Dalkarl. Jag är 25 år gammal och uppvuxen i Esbo, med rötter i Vörå. Mitt största intresse ligger i att porträttera människor i olika sammanhang. För det mesta arbetar jag med porträtt, bildjournalistik, marknadsföring, musiker, bröllop, företag, kommersiell fotografering och annan typ av promotion.

Förutom det arbetar jag också med video där jag bl.a. gör musikvideor, dokumentära filmer, samt marknadsföring. Jag älskar att kombinera naturligt ljus med blixtljus, och att arbeta utomhus i olika omgivningar. Jag har också mycket erfarenhet av att arbeta i studio. Min fotograferingsstil är ofta cinematisk, stark och dramatisk.

På fritiden spelar jag gitarr, lyssnar på musik, ser på serier och filmer, spelar datorspel och läser böcker. Jag tycker även om att resa och uppleva nya saker.

Varför valde du att studera till medianom (YH), fotografering?

Under barndomen växte jag upp omgiven av kultur, och jag har redan många år innan jag sökte vetat att jag ville bli fotograf. Yrkeshögskolan Novia var det naturliga valet eftersom det är den enda skolan man kan studera ämnet på svenska på denna nivå. Innan jag inledde mina studier i Jakobstad studerade jag fotografi ett år på Västra Nylands folkhögskola, så det kändes väldigt naturligt att söka vidare. Intresset kring fotografi växte fram redan då jag var barn, och i lågstadiet gick jag på fritiden i konstskola i Esbo. Eftersom jag växte upp i en familj där båda föräldrarna var musiker började jag själv spela gitarr då jag var sex år gammal, men i högstadiet började fotograferingsintresset ta över mer och mer.

Vad är mest intressant i din utbildning?

Mångsidigheten och möjligheterna. Under de år jag studerat har vi fått undervisning både av våra lärare Lars och Emma, samt flera gästlärare, i olika fotograferingstekniker och stilar. Förutom det har man väldigt goda möjligheter till samarbete med studeranden från de andra linjerna. Det är en väldigt praktisk utbildning och tar man vara på de goda utrymmen vi har, som t.ex. fotostudion, och gör många projekt utanför studietiden. Man har väldigt goda förutsättningar att utvecklas och lyckas i arbetslivet efter studierna. Dessutom har vi haft många utställningar på många olika orter.

Hur är det att studera i Jakobstad?

Att flytta till Jakobstad från huvudstadsregionen är så klart en stor miljöförändring, men jag ser det inte som en dålig sak. I Jakobstad kan man cykla och gå till alla platser och man behöver inte pendla med buss och tåg för att komma till skolan. Det är en liten stad, men personligen tycker jag den har allt jag behöver. Gemenskapen är väldigt bra, speciellt med tanke på att alla har ett gemensamt intresse genom att studera inom kulturfältet. Här har jag hittat många goda vänner som jag gör många projekt tillsammans med. Exempelvis gjorde jag tillsammans med Stephanie Blomqvist och Johanna Överfors, i samarbete med pälslinjen på Centria i Campus Allegro, en modefotografering med temat Alice i Underlandet som publicerats i en av branschens största modetidningar och ställts ut både i Finland och i Italien.

Vilka är dina framtidsplaner?

För två år sedan grundade jag mitt företag som frilansfotograf, och jag kommer att fortsätta utveckla mig själv och utöka min kundkrets. Var jag kommer att vara stationerad efter studierna är väldigt öppet – jag kommer befinna mig där det finns kunder och projekt. Med andra ord tror jag att det kommer bli rätt mycket resande. Men det är det jag älskar med att vara fotograf - ingen dag är sig lik och man får träffa så mycket olika människor och se så många platser man inte annars skulle se eller ha möjlighet att besöka!

Läs mer om utbildningen i fotografering här.