Kalle Halmén, dramainstruktör (YH)

Berätta lite om dej själv! kalle halmen

Mitt namn är Kalle Halmén, jag är 23 år och jag kommer från Lovisa. Teater och musik har alltid varit mina två största intressen. Då jag inte gör teater musicerar jag.

Varför valde du Novia och dramainstruktörsutbildningen?

Jag ville bli skådespelare och sökte några gånger till Teaterhögskolan utan att komma in. Efter värnplikten studerade jag teater i ett år vid Västra Nylands Folkhögskola. Där fick jag information om Novias dramainstruktörsutbildning och förstod att det var ett alternativ. Ärligt talat sökte jag till scenkonst som en plan-B, för att kunna studera teater tills jag igen kunde söka till Teak. Scenkonstutbildningen överträffade dock alla förväntningar och jag har inte sökt till andra utbildningar sedan jag blev antagen.

Vad gör ni just nu i studierna?

Just nu är jag och några andra studerande med i produktionen Aladdin och Den Magiska Lampan på Wasa Teater. Igår avslutades en filmkurs, och vi på teatern just och just hann ta del av den teoretiska undervisningen. Själva filmen får vi göra i ett senare skede. På måndagen börjar vi med regi. Eftersom föreställningarna på Wasa Teater nu börjat hinner vi numera oftast delta i kurserna.

Hur ser du på flytten till Jakobstad och Campus Allegro?

Jag har blandade känslor. Genom att lämna Vasa lider det nätverk utbildningen har byggt upp här. Vår högskola och våra studerande har samarbetat med Wasa Teater, Vaasan Kaupunginteatteri, grundläggande konstundervisningen TaiKon, dansskolan Kipinä, konstfabriken Malakta, Yrkesakademin i Österbotten - listan fortsätter. Att se professionell teater är fundamentalt när man studerar teater. Jag fruktar att teaterbesöken blir betydligt färre i Jakobstad. Det fina med flytten är alla potentiella samarbeten konstutbildningarna emellan. Här ser jag en stor styrka och uppmanar alla i Campus Allegro att ta vara på möjligheten.

Var har du varit på praktik?

Jag gjorde min praktik som skådespelare på Wasa Teater i produktionen Mor Kurage.

Vad har varit det bästa med studierna?

Mångsidigheten. Vi gör det mesta i teaterväg - vi skådespelar, regisserar, övar dans och akrobatik. Vi lägger upp existerande och egna pjäser. Vi lär oss och lär ut drama. Om man vill göra allt är det här stället för det.

Vad hoppas du att du gör om 10 år?

Allt jag lärt mig och ännu mer.