Julia Hellén, scenkonstpedagog (YH)

Bakgrund julia hellen

Mitt namn är Julia Hellén och jag är hemma från Raseborg. Innan jag började studera till scenkonstpedagog vid Novia hade jag sysslat med teater som hobby flera år, och dessutom studerat ett år vid Västra Nylands folkhögskola på teaterlinjen efter mina gymnasiestudier. Jag brinner för all sorts konst, musik och teater, samt fascineras av människomöten.

Varför valde du att studera till scenkonstpedagog (YH)?

Jag valde att söka till scenkonstpedagogutbildningen eftersom jag visste att jag ville satsa på ett yrke inom teaterbranschen, men var ännu inte säker på vilket område, jag var intresserad av det mesta inom teater. Då jag hörde om denna utbildning klickade det till i min hjärna och jag blev överlycklig då jag insåg att det finns en utbildning där jag får studera alla dessa saker jag intresseras av. Det var ett lätt val!

Vad är det bästa med studierna?

Det bästa med scenkonstpedagogstudierna är mångsidigheten och människorna. Vi utforskar och lär oss massor om olika områden inom scenkonst och får göra mycket praktiskt arbete, vilket enligt mig är det bästa sättet att lära sig. Dessutom blir man väldigt nära sina klasskompisar och vi har mycket roligt tillsammans.

Har du varit på praktik?

På utbildningen gör man oftast sin praktik under tredje året. Jag skall göra min praktik på en fri teatergrupp som gör barn- och ungdomsteater.

Hur är det att studera i Jakobstad?

Jakobstad som studieort är mysig och enligt mig, perfekt storlek. Jag är uppvuxen på mindre orter så Jakobstad känns tryggt och inte för överväldigande. Trots det har den ändå allt man behöver, och jag trivs i den varma atmosfären i staden och i studerandekretsarna. Man lär känna varandra bättre då det inte är så stor skola.

Vilka är dina framtidsplaner?

I framtiden vill jag jobba som regissör, en dröm som fötts under mina studier här på scenkonstutbildningen, så jag planerar att vidareutbilda mig inom den yrkesinriktningen. Men jag vill gärna också jobba som scenkonstpedagog och kanske även göra skådespelarjobb. Jag ser framemot ett mångsidigt arbete och att få uppfylla mig själv både som scenkonstnär och som pedagog.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Jag rekommenderar scenkonstpedagogutbildningen för en mångsidig, teaterentusiast som tycker om att utmana sig själv och att arbeta med människor. Utbildningen är ett utmärkt buffébord av teaterstudier och ett tryggt och stimulerande forum för utveckling, både som scenkonstnär, pedagog, och som människa.

 
Här kan du läsa mer om utbildningen.