Josefina Linnokari, agrolog (YH)

Berätta lite om dig själv! josefina linnokari

Jag heter Josefina Linnokari och är hemma från Ekenäs. Innan jag började studera till agrolog så gick jag på Ekenäs gymnasium, och höll därefter ett mellanår. Mina intressen är djur, så jag lägger mycket av min tid på det. Tycker även om att hänga med min familj och med vännerna.

Varför valde du att studera till agrolog (YH)?

Valet var inte så lätt, eftersom att jag hade många olika alternativ som jag funderade på. Men eftersom jag nästan hela livet varit en hästflicka, och vuxit upp på landet bredvid en köttgård, så beslöt jag mig för att det nog är en agrolog jag vill bli och kanske en dag ha min egen gård med kor, eller jobba på något kontor som fokuserar på lantbruk.

Vad är det bästa med studierna?

Det bästa med studierna måste nog vara att det är så mångsidigt. Vi läser så många olika ämnen såsom matematik, djurens fysiologi, marklära och skogsskötsel. Man tröttnar aldrig. Dessutom får vi vara mycket ute och fara på många studiebesök, vilket alltid är kul.

Berätta om din praktik

Jag har varit på praktik vid Västankvarn gård, vilket är en mjölkgård. Mycket lärorikt! Alla dagar såg olika ut. Några av mina uppgifter var att se till att de nyfödda kalvarna fick sin mjölk och att hålla rent i kalvboxarna. Sedan förde vi även ut kvigorna på olika beten och såg varje dag till att de hade det bra. Vissa dagar kom veterinären, och då lärde man sig också mycket.

Hur är det att studera i Raseborg?

Raseborg är en väldigt liten stad, som oftast tolkas som en ‘’tråkig’’ studieort för att vi inte är så många studeranden. Däremot har vi en väldigt bra gemenskap och ser till att alla har det bra. Vi har olika evenemang varje vecka. Det som även är skönt här i Raseborg är att det ligger nära skogen och vattnet, så det finns massor med vacker natur nära. Vi har även olika samarbeten med Novia i Åbo och i Vasa.

Vilka är dina framtidsplaner?

Just nu lutar det mot att när jag är klar med agrologstudierna så fortsätter jag vidare till agronom. Men man vet aldrig. Som sagt, så är det en så bred utbildning så man har många olika alternativ att välja mellan då man blivit klar, vilket är positivt.

Varför skulle du rekommendera din utbildning?

Man behöver inte kunna något då man börjar studera till agrolog, bara det finns ett intresse så lär man sig. Dessutom har vi något som heter ‘’Skuffis andan’’ vilket betyder att vi som studerar till agrolog, och har studerat klart, har ett väldigt bra kontaktnät med varandra. Det finns alltid någon kurs som intresserar dig.

 

Här kan du läsa mer om utbildningen.