Jonna Julin, bioanalytiker (YH)

jonna julinBioanalytiker (YH), Vasa

Bakgrund

Jag är 20 år gammal, född och uppvuxen i Jeppo, Nykarleby. Jag blev student från Topeliusgymnasiet.

Vilken är din idrott?

Jag är sprinter med 400 m som huvudsträcka. Som yngre sysslade jag med skidning, friidrott och fotboll men slutligen blev det löpningen som jag valde att satsa på. Min första tävling deltog jag i som 9-åring och jag fick en tränare och började träna på allvar när jag var 14 år. Sedan dess har det rullat på och att springa är fortfarande lika roligt!

Varför valde du att studera till bioanalytiker?

Stadens ypperliga träningsmöjligheter och idrottsakademi gjorde att jag ville studera i Vasa. Vårdbranschen föll sig också naturlig eftersom jag alltid velat ha ett yrke där jag kan göra nytta och hjälpa människor. Bioanalytiken blev jag intresserad av genom min moster som är laboratorieskötare. Yrkets omväxlande arbetsuppgifter med såväl patientkontakt som självständigt laborationsarbete lockade mig. Dessutom tycker jag om ämnen som biologi och fysiologi.

Hur går det att kombinera din idrottskarriär med dina studier?

I  och med att jag tillhör Vasaregionens idrottsakademi kan jag fortsättningsvis satsa fullt på friidrotten. Förutom att idrottsakademin ordnar studieplanering och gemensamma träningar erbjuds även exempelvis mental träning och kostrådgivning. Vår utbildning är relativt liten med tre lärare som känner till min situation vilket gör det lätt att komma överens om eventuell frånvaro. Med en gnutta planering och flexibilitet fixar sig det mesta. Hittills har jag kunnat hålla samma studietakt som mina studiekamrater och även spendera flera veckor på träningsläger. Dock var jag redan från studiestarten inställd på att mina studier troligtvis kommer att ta längre än vanliga de vanliga 3,5 år i anspråk eftersom jag studerar på idrottens villkor. Ännu har jag inte upplevt några större problem i kombinationen idrott och skola och skulle det bli trubbel finns alltid idrottsakademin som hjälper.

Hur är studielivet i Vasa?

Även om Vasa var välbekant från förut har staden överraskat mig positivt som studie- och boplats. Vasa är tillräckligt stort och samtidigt en mysigt liten stad. För studerande ordnas massor av evenemang och för träningsintresserade finns möjlighet att träna alla möjliga olika motionsformer. Största delen av min fritid går till träning, men när jag har ledig tid över umgås jag gärna med vänner.

Var har du gjort praktik?

Jag genomför som bäst min första praktikperiod, två veckor grundvårdspraktik på Nykarleby hälsovårdcentrals bäddavdelning och två veckor bioanalytikpraktik på HVC:s laboratorium. Jag uppskattar att vi får göra praktik tidigt i studierna, därmed kan vi sommarjobba på provtagningslabb redan efter första läsåret.

Framtidsplaner/drömjobb, både inom idrotten och studierna?

Jag drömmer om att kunna satsa på idrotten på heltid. Jag vill absolut se hur långt jag kan nå och det är klart att siktet är inställt på toppen och internationella värdetävlingar. Studier och jobb kommer alltjämt att komma i andra hand i mitt liv, men jag planerar ändå att studera vidare inom yrkesbranschen någon gång i framtiden.

Läs mera om Bioanalytiker (YH)