Jonas Ramstedt, ingenjör (YH), el- och automationsteknik

Berätta om dej själv! Jonas Ramstedt inact

- Jag är Jonas Ramstedt, 22 år och hemma från Pargas. Jag har från tidigare en automationsmontörsexamen från Axxell i Pargas. På fritiden tycker jag om att åka snowboard och spela ishockey. Jag är också med i Åboländska nationen, Åskan, en förening i Vasa där studerande från alla fem högskolor i Vasa samlas.

Hur funderade du på framtida utbildningsmöjligheter då du studerade vid Axxell?

- Jag ville fortsätta på min tidigare yrkesbana, och då var Novia den enda högskola som hade utbildningen el- och automationsteknik på svenska, så valet var enkelt. Övergången mellan yrkes och högskola gick bra. Jag har läst yrkesmatten, men jag har nog klarat mej riktigt bra på den. Motivationen är nog det viktigaste då det gäller matte.

Hur kändes det att flytta till Vasa?

- Jag tyckte faktiskt inte att det var en så stor grej att flytta. Dels har jag släkt i Österbotten så jag har nog varit här förut, dels visade det sig att det var många Pargasbor som också studerade här. Så Pargasborna slapp jag nog inte!:)

Vad har varit det mest intressanta under det första studieåret?

- ”Styrteknikens grunder” tyckte jag var en bra kurs.

Var har du varit på praktik?

- I somras jobbade jag på Wärtsilä, på teknisk service med motorer och automation. Huvudsakligen arbetade jag med undersökning och rapportering av defekta motordelar, så jag var alltså i nära samarbete med kvalitetsavdelningen. Det var en givande sommar, och jag är glad över att ha fått komma in på Wärtsilä.

Vill du fara på internationellt utbyte?

- Jag funderar på att fara på praktik eller studier utomlands som en del av min ingenjörsexamen, men så att jag ändå blir färdig ”i tid”. Kiel i Tyskland vore ett alternativ.

Vad gör du om 10 år?

- Jag skulle gärna jobba i Singapore, med automationsteknik, kanske i forsknings- och utvecklingsuppgifter.

Läs mer om utbildningen här.