Jimmy Finnholm, ingenjör (YH)

jimmy finnholmIngenjör (YH), elektroteknik (nuvarande el- och automationsteknik)

Bakgrund

Jag är född och uppvuxen i Pedersöre där jag också tog studenten. Jag påbörjade elektronikstudier vid ett universitet. Jag insåg då att p.g.a. nivån på på studierna och mina bristande språkkunskaper skulle jag bli tvungen att välja mellan studier eller idrott och valde idrotten.

Vilken är din idrott?

Uthållighetslöpning med 3000 m hinderlöpning som huvudgren. Friidrott har jag sysslat med sedan 5-års ålder och jag har alltid tyckt om att springa längre sträckor, men det var först som 17-åring när jag fick en personlig tränare som jag började träna systematiskt. På senare tid har löpningen tagit allt större plats i mitt liv i takt med att målen höjs och numera styr löpningen de flesta val jag gör.

Varför valde du att studera elektroteknik?

Jag har inte alltid tyckt om elektroteknik, tvärtom har jag medvetet ganska långt undvikit allt som har med elektronik att göra, men kanske just i och med det har nyfikenheten och fascinationen ökat vartefter jag lärt mig mera om hur det fungerar både teoretiskt och rent praktiskt. Nyfikenheten driver mig framåt för tillfället samtidigt som ett genuint intresse växer fram med all ny kunskap.

Hur går det att kombinera din idrottskarriär med dina studier?

Hittills är jag positivt överraskad, till skillnad från mina tidigare studier går det verkligen att kombinera idrott och studier i Vasa, mycket tack vare Vasaregionens idrottsakademi (VRIA) och lärarnas vänliga inställning. Med bra planering i god tid från egen sida går de flesta eventuella problem att lösa genom att diskutera med ämnesläraren även om det blir frågan om veckovis frånvaro pga. utlandsläger och dylikt.

Hur är studielivet i Vasa?

Tyvärr missade jag de första 3-4 veckorna av studierna när jag slutförde min värnplikt, så där missade jag många evenemang jag gärna skulle ha deltagit i. Men sitzer, temakvällar, idrottsevenemang och mycket annat erbjuds nog varje vecka i någon form. Vasa känns som en lagom stor stad där avstånden hålls relativt korta och där det mesta man kan tänkas behöva finns. Jag tycker om Vasa som studiestad.

Var har du gjort praktik?

Jag har ännu inte gjort någon praktik, men kommer fullt troligt under studietiden göra praktik på någon av de stora företagen i Vasa såsom ABB eller Wärtsilä som håller god kontakt med Novias studeranden och personal.

Framtidsplaner och drömjobb, både inom idrotten och studierna?

Målet är ställt på att utmana den internationella eliten på friidrottsarenorna runtom i världen och se hur långt jag kan nå. Innan dess bör de nationella arenorna erövras. Studierna kommer tillsvidare i andra hand för mig, men planer finns på att vidareutbilda mig till diplomingenjör efter min ingenjörsexamen.

Läs mera om utbildningen här