Jenny Sabel, bioanalytiker (YH)

Bakgrundjenny sabel

Jag heter Jenny Sabel och är hemma från Vasa. Jag håller på med hästar och hundar på fritiden. Till mina intressen hör även konst i olika former. Efter gymnasiet hade jag bestämt mig för ett mellanår vilket ledde till fem mellanår, under vilka jag jobbade på ett bageri som konditor.

Berätta om ditt val av studier!

Mitt val att söka till bioanalytiker uppstod efter att jag börjat titta på serien ”Bones”. I första avsnittet användes en apparat som används av bioanalytiker på patologilaboratorier. Jag har alltid varit intresserad av hur människan fungerar. Under mina mellanår fick jag tänka till exakt vad jag ville satsa på för utbildning.

Hur är det att studera till bioanalytiker (YH)?

Att studera till bioanalytiker har varit både krävande och tungt men samtidigt väldigt intressant, mångsidigt och givande. Under mina studier hittills har jag lärt mig mycket om mig själv, om människokroppen, olika sjukdomar men även om betydelsen av tillförlitlighet, noggrannhet, analytisk precision och etik.

Var har du varit på praktik?

Jag har gjort praktik på Mehiläinen i Vasa och på Vasa Centralsjukhus. Arbetsuppgifterna på båda ställen skiljer sig åt men har också många likheter. På Mehiläinen är det mera kundbetjäning i samband med provtagningen och på VCS tas prover även utanför provtagningsutrymmen, så som på avdelningar och akuten. Prov analyseras på båda ställen men i större utsträckning på Vasa Centralsjukhus.

Hur är det att studera i Vasa?

Jag tycker att Vasa är en bra studiestad med mycket evenemang. Staden känns ungdomlig och det finns garanterat något för alla, med närheten till natur, idrottsmöjligheter, samtidigt som det är en liten stad med storstadsambitioner. Dessutom är Vasa säkert den finaste sommarstaden i åtminstone hela Finland.

Vilka är dina framtidsplaner?

Mina framtidsplaner är ännu lite öppna. Jag kommer garanterat jobba som bioanalytiker så fort jag blir klar med min utbildning, men var är ännu öppet. Det finns ju massvis av grenar (så som mikrobiologi, fysiologi, hematologi, patologi m.m.) att jobba inom som bioanalytiker! Möjligtvis kommer jag söka till högre YH senare.

 

Här kan du läsa mer om utbildningen.