Jean Hellsten, ingenjör (YH), el- och automationsteknik

Bakgrundjean hellsten2

Jean Hellsten var namnet, 21 år ung och hemma från Nykarleby centrum. År 2019 blev jag utexaminerad kombistudent samt el- och automationsmontör vid yrkesskolan Optima. Nu studerar jag mitt andra år till ingenjör inom el- och automationsteknik. På min fritid gillar jag att vara produktiv och få gjort så mycket som möjligt. I praktisk väg utför jag en del elarbeten, reparerar och underhåller diverse fordon och småmaskiner, renoveringar och därtill övriga DIY-projekt. Via mitt företag säljer jag också begagnade och restaurerade småfordon och delar. Jag verkar också inom en uppsjö olika beslutande organ; både föreningar och inom Nykarleby stadsfullmäktige. Utöver detta hinner jag naturligtvis med bästa studielivet i Vasa också!

Berätta om ditt val av studier

Detta är möjligheternas linje! Jag har alltid tyckt om saker som jag tyckt verkat knepiga och velat lära mig mer om dem. Någon gång i högstadiet kom jag underfund med att el råkade vara precis det. Som blivande ingenjör nöjer jag mig inte med att veta att en sak fungerar som den gör, utan vill också veta varför. Till det krävs det nyfikenhet, intresse och engagemang.

Det där med möjligheter då, jo under det andra året väljer man sin inriktning inom antingen elkraft, automation, IT eller energiteknik. Bara där har vi redan fyra spår att välja mellan! Desto mera tror jag inte behöver förklaras. Det här är framtiden.

Vad är det bästa med din utbildning?

Som ingenjör befinner vi oss i många situationer som går ut på att finna lösningar på olika problem. Känslan när man löst dem är bara för underbar tycker jag, speciellt om man löst något som andra också har nytta av och gjort människor glada. Under tidens gång har jag i själva verket börjat se på ”problemen” som möjligheter, möjligheter att finna lösningar.

Berätta om din praktik

Min första praktik som ingenjörsstuderande utförde jag på Mirka i Jeppo. Mirka är ett ledande företag inom sandpapperstillverkning. Som utbildad elmontör hade jag möjlighet att jobba på elunderhållet i fabriken. Till mina arbetsuppgifter hörde felsökningar, maskinreparationer, maskinunderhåll och fastighetsrelaterade elarbeten. Exempelvis byten av elmotorer och dess frekvensomriktare, givare, PLC:n, installationer av nya elskåp och belysning, kabeldragningar med mera.

Hur är det att studera i Vasa?

Jag trivs bra här! Studerande sinsemellan har en bra relation till varandra och det är lätt att hitta nya vänner. Som evenemangsintresserad är det även en fördel att bo här, det finns alltid ett utbud. Jag valde också Vasa på grund av närliggande läget till hemkommunen i och med att jag ville göra det möjligt för mig att jobba med business och förtroendeuppdrag där samtidigt som jag studerar. Därför blev Vasa det självklara valet av studiestad.

Vilka är dina framtidsplaner?

Som visionär siktar jag alltid högt, fastän jag inte skulle uppnå dit jag siktar varje gång ser jag det ändå inte som något misslyckande. Det att våga drömma så stort som möjligt tar en definitivt längre än att tänka för försiktigt. Efter min tid på Novia vill jag fortsätta studera till diplomingenjör. Därefter satsar jag på att fara ut och testa mina vingar och idéer internationellt. Jag har alltid en plan men har även i åtanke att planen kan och kommer säkert att ändras med tiden och händelser som livet bjuder på. En sak är i alla fall säker; vägen till framgång är ingen motorväg. Den är en svårframkomlig bergsled som bara hittas av visionärer och endast trafikeras av de modigaste och mest uthålliga.

Varför skulle du rekommendera din utbildning?

Vill man ha framtiden säkrad är detta ett ypperligt val. Är man även teknisk intresserad och vill bli smart så uppfyller denna utbildning de kriterierna. Uppgifter ute i arbetslivet finns också i mängd och massor, allt från att konstruera och bygga prototyper av maskiner, kretskort eller programvara, utvärdera processer och undersöka/utveckla olika materials egenskaper. Jag ser bara positiva saker med denna utbildning. Ingenjör är ett kreativt, varierande och utvecklande arbete. Kort och gott: om du är intresserad av teknik, matematik, datorer och att du heller inte är rädd för att spotta i nävarna så är detta en utbildning för dig!

Läs mer om utbildningen till ingenjör (YH), el- och automationsteknik genom att klicka här.