Jannika Emaus, formgivare (YH), grafisk design

Berätta om dig självjannika emaus

Jag heter Jannika Emaus och är hemma från Kvevlax. Jag har alltid varit intresserad av konst och media, speciellt film och spel ligger mig nära hjärtat. Efter studenten så gick jag den ettåriga utbildningen seriekonst, grafisk design och animation vid Västra Nylands Folkhögskola.

Berätta om ditt val av studier

Jag tänkte länge att jag skulle studera ett mer teoretiskt ämne efter gymnasiet, men eftersom jag trivdes med mina folkhögskolestudier så bestämde jag mig för att söka in till grafisk formgivning.

Hur är det att studera till formgivare (YH), grafisk design?

För att få ut det mesta av studierna krävs eget initiativ, speciellt efter första året. Studierna är anpassade för att man skall utexamineras förberedd för arbetslivet och det finns möjlighet för egna projekt och uppdrag samtidigt som man studerar. Första året var kursplanen väldigt bred och vi gick många olika kurser, både teoretiska och praktiska. Exempelvis handlade kurserna om fotografering, film, konsthistoria och vi lärde oss grunderna till olika Adobe-program. Inom den grafiska formgivningen gör vi mycket på dator och använder oss främst av program som Photoshop, Illustrator och Indesign.

Hur är det att studera i Jakobstad?

Jakobstad är litet, men staden brinner för kultur och det är mysigt här. Det är enkelt att hitta bra boende och jag känner mig trygg. Det är nära till allt och skönt att inte behöva krångla med kollektivtrafik.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag skulle gärna arbeta som grafiker för ändamål som gynnar mänskligheten eller miljön. Men det finns så mycket som intresserar mig så några starka framtidsplaner har jag inte.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Det är en väldigt avslappnad miljö vid Campus Allegro där man får vara sig själv, utbildningen är bra och mångsidig med kompetenta lärare. Utbildningen ger oss studerande de verktyg man behöver ifall man vill jobba med grafisk formgivning.

Läs mer om formgivare (YH), grafisk design.