Andreas Peltola, ingenjör (YH), produktionsekonomi

Andreas sadlade omandreas p

Det går bra att byta bransch och skaffa sig en ny utbildning om man kommer på andra tankar. Andreas Peltola, född i Larsmo och uppvuxen i Jakobstad, skulle bli kock. Det blev han också och han hann jobba som kock, men kom på andra tankar under militärtjänstgöringen och sökte jobb på Mirka, som tillverkar slipmaterial och -tillbehör.
- Jag trivdes på Mirka och kom in på processkötarutbildning på läroavtal. Sen gick det av bara farten, säger han.

Efter den tvååriga läroavtalsutbildningen fick han blodad tand och ville vidare. Han kom in på Novia för att studera produktionsekonomi i Vasa. Studierna tar normalt fyra år men eftersom studieledigheten från Mirka varar i tre år får han snabba på takten och ta extra kurser för att hinna med.

Den blivande ingenjören som i dag är 23 år, tyckte det var tufft i början.
- Det var kämpigt speciellt med matten i början. Jag var helt okej på matte i högstadiet men i min tidigare kockutbildning behövdes inga avancerade matematikkunskaper. Men efter ett tag blev det enklare i och med att jag fick ett helt annat intresse för ämnet än vad jag hade tidigare.

Enkelt uttryckt kan man säga att produktionsekonomi handlar om att kunna tillverka saker på ett effektivt sätt med så litet svinn som möjligt. Den biten intresserar Andreas som säger sig ha fått en större förståelse för helheten, till exempel när han jobbar på Mirka.
- Jag förstår på ett annat sätt vad en produkt kostar och hur kostnader uppstår. Det är intressant, säger han.

Hur trivs du i Vasa?

- Jag trivs bra! Jag är sällan hemma på veckosluten numera. Här finns ett bra utbud och allt är ändå nära. Det finns mycket att göra.

Vad gör du på fritiden?

- Jag går på gym. Och så har vi skaffat en Tibetansk spaniel som kräver en hel del uppmärksamhet nu i början.

Hur ser ditt liv ut om 10 år?

- Jag jobbar åtta till fyra, fem dagar i veckan på ett större företag. Jag sysslar kanske med försäljning, marknadsföring eller ledarskap. Och så bor jag i Larsmo.

Läs mer om utbildningen här.