Ida Berts, sjukskötare (YH)

Berätta om din bakgrund! ida berts2

- Jag heter Ida och är 25 år, född i Vasa. Jag blev klar närvårdare år 2010, jag tog även studenten då. Eftersom planen sedan tidigare var att jag skulle söka mig till Helsingfors och läkarutbildningen, hade jag närvårdarutbildningen som backup-plan, då jag visste att det var svårt att komma in till läkarutbildningen. Detta visade sig vara en bra plan. Jag sökte även in till akutvård. Jag var nära på att slippa in till läkare, det handlade inte om många poäng men det räckte med att söka en gång. Intresset försvann när jag verkligen såg hur mycket pappersarbete och ansvar en läkare har. Akutvård sökte jag in till två år i rad, första året misslyckades jag men andra året kom jag in på en reservplats. Under tiden jag bodde i Helsingfors jobbade jag inom hemvården en tid, sedan på en hälsovårdscentral och på ambulansen. Sedan fick jag nog av storstadslivet och flyttade tillbaka till Vasa. Jag började jobba på Vasa Centralsjukhus och sökte in till Novia 2013. Och jag slapp in på första försöket till utbildningen till sjukskötare.

Varför valde du att bli sjukskötare?

- Jag har ända sedan jag var liten flicka varit en sådan person att jag vill hjälpa människor, att se en person blir bättre från att ha varit sjuk. Att se hela den processen är häftigt! Efter min sväng i huvudstaden, hann jag arbeta på Vasa Centralsjukhus, CCU, i sex månader. Sedan insåg jag att om jag ska få göra mera och få mera ansvar så måste jag studera till sjuksköterska, jag vill lära mig mera, det finns så mycket att lära sig! Jag sökte in till sjukskötare och började studera, och det var nog det bästa beslutet i mitt liv!

Hur är det att studera i Vasa?

- Vasa är en liten och mysig stad vilket gör att alla som studerar här samlas tillsammans. Det ordnas många evenemang, allt från halarkalas till sitzar och årsfester och mycket mer! Jag rekommenderar att alla studeranden MÅSTE gå på åtminstone ett halarkalas (införskaffa halare!), en sitz och en årsfest. Men, om det inte finns någon fest nånstans så kan det vara ibland lite dött i stan. Men nog hittar man alltid på något! På fritiden går jag på gym och hänger med kompisar. Jag har även två hundar som jag tränar olika hundsporter med.

Hur är det att studera till sjukskötare?

- Jag fick många kurser tillgodoräknade då jag var närvårdare från förr, första året var jag inte så mycket i skolan utan jobbade på sjukhuset. Men andra året kom allt, oooj vad det var mycket att lära sig, då blev det allt intressant! Tredje året var också intressant, mycket grupparbeten och tenter. Man gör nog mycket praktiskt, men jag tycker man skulle kunna tillsätta ännu mera praktiska övningar, klart man behöver teori för att veta varför man gör som man gör, men jag är en person som lär mig genom praktiska övningar. Själv tycker jag om anatomi, patologi, mikrobiologi och alla de fördjupade kurserna som inremed, kirurgi och intensiv. Så mycket att lära sig! Praktikkoordinatorn Susanne är så otroligt duktig att ordna den praktikplatsen man vill ha! Man får komma med önskemål och hon får nästan alla gånger ordnat den praktikplatsen man önskat sig!

Vilka är dina framtidsplaner?

- Om allt går som planerat blir jag klar sjuksköterska julen 2016. Då kommer jag jobba ett år på VCS. Sedan kommer jag att försöka söka in till Umeå Universitet till utbildningen specialiserad anestesisjuksköterska. Inom detta yrke är du aldrig fullärd, du lär dig nya saker, ny teknik och får ny kunskap!

Läs mer om utbildningen här.