Henna Holmström, hälsovårdare (YH)

Henna Holmström, 29 år studerar till hälsovårdare (YH), flerformsstudier vid Campus Åbo

Henna är ursprungligen hemma från Alahärmä och i grunden utbildad till närvårdare. Sedan ett antal år tillbaka är hon bosatt med sin man och parets två barn, sex och fyra år gamla, på Åland.

– Min släkt härstammar härifrån och har också stuga här. Jag åkte hit för elva år sedan för att sommarjobba och träffade min blivande man här. Vi bodde först i Åbo i fem års tid medan han studerade, och under den tiden jobbade jag på dagis, berättar Henna.

Nu har familjen bott sex år på Åland, och Henna studerar nu för fjärde och sista året på Novia i Åbo.

– Flerformsstudierna har gjort det möjligt att kombinera studierna med småbarnslivet, och vi har också haft stor hjälp av barnens farföräldrar.

– Nu sker det mesta på distans, men visst har det blivit en hel del pendlande, fortsätter Henna. I Åbo bor jag hos min syster, och de sex timmar långa båtresorna ägnar jag ofta till att studera. Eftersom vi är fler som pendlar har vi ofta också väldigt roligt tillsammans på båten, och ibland har jag tagit flyget hem för att spara tid.

Henna har utfört sina praktikperioder både på Åland, i Åbo och i Österbotten och hoppas få arbeta för både barnens och barnfamiljernas välbefinnande i framtiden.

– Även parrelationer är ett ämne som jag brinner för, tillägger hon. Henna rekommenderar både sin egen utbildning, Novia samt att studera på distans.

– Vi har mycket bra lärare som mer känns som kolleger, och jag har fått bra stöd med språket. För elva år sedan kunde jag ingen svenska alls, men nu har jag snart slutfört yrkeshögskolestudier på svenska, vilket jag är väldigt stolt över. Allt är möjligt, avslutar Henna.

Läs mer om hälsovårdare (YH).