Josefin Saarenpää, formgivare (YH), grafisk design

Josefin gillar den kreativa miljön

Saarenpaa1 kopia

- Här finns så otroligt många kreativa personer. Det ordnas utställningar och evenemang hela tiden. Det är inspirerande!

Josefin Saarenpää är entusiastisk över studiemiljön i Campus Allegro i Jakobstad. Ett helt kvarter i centrum med olika utbildningar och företag i en vacker miljö har en positiv påverkan. Studierna i formgivning, grafisk design får skjuts av miljön och människorna.
- Det finns en massa människor som jobbar eller studerar här som kan ge råd eller hjälp vid behov, säger 23-åringen.

Josefin är hemma från Jakobstad och innan hon inledde de nuvarande studierna gick hon utbildningen till kulturmontör och fick ett intresse för det grafiska. En del av slutarbetet i den tidigare utbildningen var att designa en bok så fortsättningen var rätt given. Ett tag velade hon mellan två utbildningar men valde grafisk design.
- Jag valde rätt. Det är en jättebra utbildning där man får jobba med riktiga projekt. Till exempel gjorde vi hela den grafiska profilen och designen för musikalen ”Natten är ännu ung”.
Josefin Saarenpää är inne på sitt fjärde och sista år och håller på med sitt slutarbete som går ut på att bland annat designa affischer och flyers för det nya projektet ”Ny Musikteater” som ordnar en showcase-festival i maj.

Trots att hon trivs i Jakobstad är målet att på sikt söka sig till Helsingfors, södra Sverige eller Danmark.
- Jakobstad är en charmig och kreativ stad. Det ordnas ofta evenemang både på ex. campuset och på After Eight, så för den kulturintresserade finns nog att göra. Det har varit en trygghet att studera på hemorten, samtidigt som praktikperioderna är en bra möjlighet att resa iväg och uppleva nya miljöer. Jag redo att prova på något nytt och nya sätt att jobba.

Vilket är drömjobbet i framtiden?

- Ett stort projekt. Till exempel att få branda en festival eller ett större kulturellt evenemang.

Läs mer om utbildningen här.