Erica Ahlvik, tradenom (YH)

erica ahlvik 2Erica studerar på Manhattan

Erica Ahlvik som till vardags studerar till tradenom (YH) i Vasa åkte på ett sex månaders utbyte till Manhattan Institute of Management (MIM) i New York. Skolan ligger i finanskvarteren på Lower Manhattan. Programmet Erica går är uppbyggt så att hon är i skolan två till tre dagar och på företagspraktik två dagar i veckan. 

Erica, berätta lite om skolan!

MIM är en liten privat skola med studerande från hela världen, främst Asien och Europa. Programmet jag läser är International Business. Under mitt halvår här ska jag läsa sju kurser samt utföra praktik. Nu i första perioden läser jag Business English, International Marketing, Entrepreneurship, Financial Markets och Business Strategy and Polices. I andra perioden får jag välja två kurser, t.ex Leadership, Career Development, Project Management etc.

På vilket sätt är det annorlunda att studera i USA jämfört med Finland?

Att studera i USA jämfört med Finland skiljer sig inte så mycket, men jag skulle nog säga att det är tuffare att studera i USA. Största skillnaden från Novia är att det här finns närvaroplikt, och om man är sjuk måste man meddela en lärare. Eftersom jag har ett studerandevisum så måste jag vara närvarande i skolan ett visst antal lektioner annars kan jag mista mitt visum. Vissa lärare kräver också att man ställer sig upp när man ska säga något, men annars är studiesättet väldigt lika som i Finland. Vi har ganska mycket läxor vid sidan om lektionerna, eftersom vi bara har undervisning två och en halv dag i veckan blir det en del läsning. Proven jag haft hittills har varit på ganska hög nivå och för godkänt krävs 77 % rätt. Skolan här ordnar olika evenemang varje kväll så man har aldrig tråkigt.

Berätta om din praktik

Jag gör min praktik på JetSet Events som är ett event-företag på Manhattan. Jetset Events planerar och verkställer olika evenemang. Det kan vara allt från bröllop, födelsedagsfester och affärsmöten till collagefester. Jag jobbar mycket med Indesign och marknadsföring, jag har även kontakt med kunder. Till exempel om en kund vill ha en födelsedagsfest och hon har en budget på ca 2000 dollar så är min uppgift att visa kunden vilka olika alternativ som finns: vilken restaurang, mat och dryck som passar för kundens behov och önskemål. Jag brukar också åka till olika event för att hjälpa till vid dörren och träffa människor. I skrivande stund jobbar vi med ett kommande event om VR (Virtual Reality) så jag söker efter potentiella speakers, företag och sponsorer till eventet. Jag trivs bra på min praktikplats. Varje dag som går får jag mera ansvar av chefen och det känns bra att han tror på mig och jag lär mig också hur hela event- processen går till. Jag träffar även väldigt många olika människor i och med att jag får åka på olika event, t.ex. var jag nyligen på Kentucky Derby-eventet, som är väldigt stort här i USA och där träffade jag många intressanta människor.  

Hur är New York som studiestad?

Det bästa med att studera på Manhattan är att det händer något varje dag. Det finns så mycket att göra och utforska i staden, och allt som jag behöver är otroligt nära och lättillgängligt. Svåraste i början var språket, men jag blev otroligt snabbt van vid att tala och leva på engelska. Som min professor på skolan sade: Klarar man av att studera på Manhattan klarar man allt, och det är så sant. So far tycker jag allting bara är positivt, jag har bra professorer i bra och intressanta ämnen, så jag är mycket nöjd med allting. 

Vilka råd vill du ge andra som funderar på utlandsstudier?

Det bästa med att studera utomlands är att man får ett så brett, nytt kontaktnät av nya vänner, från världens alla hörn. Att leva i en annan kultur är väldigt lärorikt. I det stora hela tycker jag att alla ska ta chansen att studera utomlands! Jag har inte ångrat en dag att jag kom hit och förutom utbildningen får jag uppleva så mycket roligt runtomkring! New York är verkligen världens bästa stad!

Text & bild: Anna-Lena Berglund

Fotnot: Terminsavgiften för ett sexmånadersprogram vid MIM är USD 5500. Nya program startar i januari, april och september. Skolans hemsida: www.mimusa.edu.