Emilia Eriksson, Gabriella Andersson och Edit Örså, tradenom (YH), företagsekonomi

 

Emilia, Gabriella och Edit studerar till tradenom (YH), företagsekonomi i Åbo och alla tre har valt profileringen turism. Läs om vad de tycker om studierna!

emilia eriksson edit orso gabriella andersson

Emilia Eriksson

Bakgrund

Jag heter Emilia Eriksson och kommer från Vasa där jag tog studenten. Jag har tränat konståkning i 11 år och jobbar nu som konståkningstränare och domare.

Berätta om ditt val av studier!

För mig var företagsekonomi den enda "breda" linjen jag kunde tänka mig att börja studera på. Inom den utbildningen finns det så mycket man kunde välja mellan som det inte finns på andra utbildningar. Jag är också väldigt intresserad av turism och då jag såg att en ny profilering, turism skulle komma till under mitt ansökningsår så var valet lätt. Så då det kom till valet att välja en profilering under andra året, var mitt val lätt eftersom det var samma val jag gjorde då jag sökte in till skolan.

Berätta om studielivet!

Studielivet är både en blandning av sött och salt. Skolan är väldigt annorlunda från vad jag t.ex. hade i gymnasiet, ett helt annat undervisningssätt men det är bra med förändring och jag personligen lär mig mycket bättre den här vägen. Sen alla vänner man får är otroligt, alla evenemang och den sammankopplingen man känner med alla studeranden är härlig. Det kommer att kännas konstigt och tomt då jag senare inte är studerande längre. Man skall njuta medan man kan!

Var har du varit på praktik?

Jag gjorde min praktik på ett företag som heter GEA Sweden och finns i Göteborg. Jag gjorde min praktik där eftersom min familj har flyttat från vår hemort Vasa förra året, till Göteborg i Sverige. Jag tyckte praktiken gick bra, jag gjorde dock inga turism relaterade saker utan var mera inne på bokföring och annat skoj. Jag hade position som "Order Processor and Invoicer" vilket betydde att jag tog emot beställningar till företaget, lade den beställningen och sedan skickade faktura till kunden.

Vilka är dina framtidsplaner?

Mina framtidsplaner är att få mina studier klara på 3,5 år enligt läroplanen och sedan kanske söka till flygvärdinna som varit mitt drömjobb länge. Där får jag vara i kontakt med turismen varje dag och träffa nya människor. Sedan ännu längre i framtiden då jag antagligen tröttnar på att flyga överallt, vill jag fortsätta jobba på en flygplats som personal eller som reseledare.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Jag rekommenderar denna utbildning för att det är så mycket man lär sig. Det kan kännas omöjligt att försöka förstå så mycket men man utvecklar verkligen sina kunskaper och kommer ha bra möjligheter i framtiden. Sedan att få välja mellan profileringarna: turism, marknadsföring och bokföring på andra året är jättebra. Då får man fokusera på det man är intresserad av men ändå samtidigt lära sig massor annat som hör till företagsekonomin.

Gabriella Andersson

Bakgrund

Jag heter Gabriella Andersson och är född på Åland, med ursprung från Ungern. Jag studerade vid Ålands Lyceum innan jag började studera vid Novia.

Berätta om ditt val av studier!

Mitt val av studier kände jag att var relativt självklart. Jag har alltid haft ett stort intresse för språk och olika kulturer. Jag gillar att jobba inom service eftersom att den sociala delen faller mig naturligt. Turismen ger mig även goda möjligheter till att studera marknadsföring eftersom att ämnena går väldigt mycket hand i hand.

Berätta om studielivet!

Yrkeshögskolan Novia är väldigt framtidsförberedande och all teori du läser tillämpas även i praktiken. Jag trivs bra i mitt andelslag och alla lärare är mycket hjälpsamma. Jag rekommenderar Novia för dem som anser sig ha lättare för att ta in information genom ett praktiskt genomförande.

Vilka är dina framtidsplaner

Mina framtidsplaner är ännu inte helt fastställda. Efter min examen planerar jag att fortsätta studera på magisternivå, gärna inom turismbranschen. I framtiden ser jag mig själv jobba inom hotell- eller restaurangverksamheten. Men även generellt någonstans inom resebranschen ser jag en möjlig arbetsplats.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Turism är idag den störst växande näringen globalt. Om du precis som jag tycker om att arbeta med människor och ser de stora möjligheterna till att jobba både inom rese- och besöksnäringen så är denna examen inom turism en väldigt bra grund att stå på. Turismbranschen ger även utmärkta möjligheter att utveckla de sociala och kulturella kompetenserna.

Edit Örså

Bakgrund

Jag heter Edit Örså och kommer från Åbo. Jag är student från Katedralskolan i Åbo där jag skrev geografi och religion i studentskrivningarna och har alltid haft intresse för olika kulturer och länder samt personer med annorlunda bakgrund.

Berätta om ditt val av studier!

Jag valde att studera turism eftersom jag alltid funnit ämnet intressant.

Berätta om studielivet!

Jag anser att det är stressigt men mycket givande. Man får nya vänner och kontakter och lär sig mycket nytt.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag skulle gärna öppna ett eget (litet) café eller en restaurang/hotell utomlands. Eller i skärgården.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Jag rekommenderar denna utbildning till de som är intresserade av turism och till personer med intresse att arbeta för att göra personer glada och ge dem trevliga upplevelser.

Läs mer om utbildningen här.