Emil Granberg, ingenjör (YH), produktionsekonomi

Berätta lite om dej själv!Emil inact

- Jag är Emil Granberg och kommer från Pargas. På fritiden gillar jag att spela piano, segla och laga mat.

Som abiturient, hur funderade du kring fortsatta utbildningsmöjligheter?

- Ännu på trean visste jag inte vad jag skulle bli, och jag fortsatte fundera på det under mitt år i militären. Sist och slutligen var det via kompisar och webben som jag hittade Novia, och det var många av ingenjörsutbildningarna jag kunde tänka mej. På första plats lade jag maskin- och produktionsteknik, och det blev min slutliga studieplats. Jag läste kort matematik i gymnasiet, även om lång matematik hade varit till nytta. Fler fysikkurser önskar jag att jag hade läst, nu hade jag bara den enda obligatoriska kursen i bagaget.

Efter att ha studerat 2,5 år vid maskin- och produktionsteknik kom jag på att jag ville byta utbildning till ingenjör (YH), produktionsekonomi vid Novia. Bytet av utbildning gick mycket smärtfritt och jag fick mycket hjälp och stöd från skolan.

Hur kändes det att flytta till Vasa?

- Det var spännande att flytta, det dröjde bara någon vecka så var jag som hemma. Vasa är en trevlig studiestad, allt är nära, studerande syns dagligen i stadsbilden och det är en bra stämning här.

Vad har varit det mest intressanta under ditt första studieår?

- Jag gillar att rita, så i synnerhet 3D-modellering och Autocad har varit bra kurser.

Var har du varit på praktik?

- På sommaren arbetade jag på ingenjörsbyrån Foreship med att designa kryssningsfartyg. På Foreship var jag var med i teamet och ritade fartyg med hjälp av Autocad, jag fick lära mej jättemycket.

Vad gör du om 10 år?

- Jag hoppas att jag är utexaminerad ingenjör och har ett jobb jag trivs med och en familj att komma hem till efter arbetsdagen. Jag hoppas också att jag fått och får upptäcka världen.

Läs mer om utbildningen här.