Anni Laukka, bildkonstnär (YH)

Uppdaterad 7.5.2020

Foto: Daria Gatska   

Berätta om dig själv!anni laukka foto daria gatska

Jag heter Anni Laukka och jag studerar sista året till bildkonstnär i Jakobstad. Jag är hemma från Karleby och bor där med min familj. Tidigare har jag utbildat mig till socionom och jag har jobbat som barnträdgårdslärare sedan år 2006.

Berätta om ditt val av studier!

Bildkonst har alltid på ett eller annat sätt varit en del av det jag gör. Till exempel som barnträdgårdslärare gjorde jag en hel del visuellt pedagogiskt material för verksamheten och som stöd för barn med specialbehov, och jag har nu och                                                                                                                                              då gått en och annan kurs inom teckning, målning och konstgrafik. Men det var först då jag var mammaledig med mitt tredje barn som jag bestämde mig att försöka förverkliga min dröm om att jobba som bildkonstnär. Och det logiska nästa steget var att söka in för att studera. Det beslutet har jag inte ångrat.

Hur är det att studera till bildkonstnär?

Att studera bildkonst är intressant och givande. Alla studeranden har egna ateljéer där vi får arbeta. Jag känner mig väldigt tacksam för att jag får varje dag hålla på med och lära mig mera av det jag brinner för. Utöver de grundläggande kurserna kan vi fördjupa oss i det vi intresserar oss för och även ta kurser från de andra utbildningslinjerna. För min del blev det flera kurser inom fotografering.

Förutom att gå själva kurserna har vi möjlighet att vara med om mycket. Vi har emellanåt gästkonstnärer som håller workshops och artist talks. Vi kan vara med om olika projekt eller skapa egna. Nu på hösten var vi bildkonststuderande på en studieresa till Tyskland där vi besökte Documenta14 i Kassel och Kulturprojektet i Münster. Då jag började studera tänkte jag att jag skulle hålla mig till måleri och konstgrafik, men jag har redan hunnit prova på att göra video, installation och som bäst håller jag på med ett projekt inom ljuskonst.

Hur går det att kombinera studier och familjeliv?

Jag tycker att jag har lyckats kombinera studierna och familjelivet bra. Jag har haft en god struktur för studier och effektivtutnyttjat  den tid barnen är i skolan och på daghem. Jag har inte ens den minsta sekund ångrat att jag började studera, tvärtom har jag varit väldigt tacksam för att kunna ägna mig till konst på dagtid. Studiemotivationen är hög när man väljer att studera ett efterlängtat yrke och familjelivet bidrar med en tydlig rytm åt studierna. Vid behov har jag jobbat även på kvällarna efter att barnen gått och lagt sig, men för det mesta har jag hunnit avklara studieuppgifterna under "kontorstid". Jag utexamineras denna vår och har många planer till kommande år och ser verkligen framemot att jobba som konstnär.

Var har du varit på praktik?

Praktikperioderna gjorde jag på Helsinki Contemporary och Grafikverkstad och Galleri Himmelblau i Tammerfors. Jag har också varit med på många utställningar. När jag varit med i ordnandet av utställning utanför skolans verksamhet har jag fått praktikpoäng för det. 

Hur är det att studera i Jakobstad?

Jakobstad är en trevlig, lagom stor stad, och som tur ligger det nära Karleby så jag kan pendla därifrån.

Vilka är dina framtidsplaner?

Efter studierna vill jag fortsätta att jobba i ateljé och sträva till att årligen hålla utställningar. Jag har skaffat en egen grafikpress och försöker planera också min framtida ateljé. Det vore också intressant att jobba på barn och ungas bildkonstskola eller med motsvarande verksamhet. Jag hoppas att jag även efter studierna får vara med om intressanta projekt och fortsätta att lära mig.

Varför rekommenderar du din utbildning?

För den som önskar att i framtiden jobba inom bildkonst rekommenderar jag utbildningen eftersom den ger mycket färdigheter, erfarenheter och kontakter. Redan efter första året ansåg jag att jag lärt mig mycket sådant som jag inte skulle ha kunnat lära mig på egen hand. Vi har mycket hjälpsamma lärare och med god handledning går det bra att ta sig an projekt också inom sådant som man inte har förkunskaper i. Jag tycker att vi har en intressant och mångsidig utbildning och goda möjligheter att forma våra studier enligt egna intressen och önskemål. Alla konstnärer är olika, och lika olika får studierna se ut.

Läs mer om bildkonstnär (YH).