Anna Julin, bioanalytik (YH)

FinnkampenBakgrund

Jag är 21 år gammal, född och uppvuxen i Jeppo, Nykarleby. Jag blev student från Vörå idrottsgymnasium och studerar till bioanalytiker (YH).

Vilken är din idrott?

Jag är friidrottare och mina huvudsträckor är 100 m och 200 m. Som liten var jag mångsidig, har tränat redskapsgymnastik, spelat fotboll i många år och varit bland de främsta i landet i min ålderklass i skidåkning.
2009 valde jag att endast satsa på löpning. Jag är nu bland de bästa i min gren i landet och har även fått representera Finland i internationella tävlingar.

Varför valde jag att studera bioanalytik?

Goda träningsmöjligheter, tränare och pojkvän gjorde att jag ville studera i Vasa. Jag tycker om att jobba med människor och är intresserad av människokroppen och valde därför vårdbranschen. I gymnasiet var biologi mitt favoritämne och valet av bioanalytik var lätt, biologi och fysiologi är en viktig del av utbildningen. Min kusin studerade också till bioanalytiker och tipsade om utbildningen. Som bioanalytiker bör man kunna jobba självständigt men också vara social, vilket passar mig bra.

Hur är det att kombinera din idrottskarriär med dina studier?

Jag tillhör Vasa idrottsakademi vilket underlättar min idrottssatsning. Vasa idrottsakademi erbjuder gemensamma träningar, kostrådgivning och mental träning samt hjälp med studieplaneringen. Min klass är liten och vi har förstående lärare som gör att jag kan satsa fullt på min idrott. Genom samtal och planering med lärare har skolan inte hittills påverkat min träning. Redan då jag började på utbildningen hade jag bestämt mig för att inte hålla samma studietakt som mina studiekamrater (3,5 år) och redan då började min studieplanering. Jag har flera långa utlandsläger under året men fortfarande har det inte i samband med dem uppstått problem med studierna. Vid eventulla svårigheter kan jag alltid ta kontakt med idrottsakademin och de hjälper mig.

Hur är studielivet?

Vasa är en lagom stor stad med bra evenemang för studerande och goda träningsmöjligheter för den som är intresserad av idrott. Med hemkommunen nära, en timme med bil, är staden bekant från tidigare och flytten till studieorten var ”lätt”. Hemkär som jag är har jag familjen nära. Min fritid går mestadels åt till träning vilket gör att jag träffar många andra idrottare i Vasa med samma intresse och kan lätt bolla tankar och funderingar med dem. Kompisar umgås jag gärna med mellan träningspassen.

Var har du gjort praktik?

Under första studieåret hade jag på våren två veckor praktik på laboratoriet vid Oravais hälsovårdsstation. Praktiken gjorde att jag också senare erbjöds sommarjobb där. Att redan under första året ha en praktikperiod ger bättre möjligheter till ett sommarjobb. Nu till våren kommer jag att en månad praktisera på Vasa centralsjukhus vilket jag ser fram emot.

Framtidsplaner/drömjobb, både inom idrotten och studierna?

Min dröm är att kunna satsa heltid på idrotten och att kunna satsa fullt mot den internationella eliten. Jag har som mål att få delta i EM, VM och OS. Efter min idrottskarriär hoppas jag att få ett fast jobb som bioanalytiker. Utvecklingen går hela tiden framåt inom branschen och vidare studier inom branschen kommer jag med all säkerhet att göra.

Läs mer om utbildningen här.