Amund Fagerbakk, röntgenskötare (YH)

Bakgrundamund fagerbakk

Jag är 23 år gammal och hemma från Skaftung, Kristinestad. Fritiden kretsar främst kring styrkelyft och datorn. I grunden är jag utbildad el- och automationsmontör från Yrkesakademin i Vasa, men valde att sadla om efter ca 2 års arbete i branschen.

Berätta om ditt val av studier!

Ända sedan jag blev klar med min militärtjänstgöring så fanns väl egentligen tankar om att studera vidare, men det drog ut när jag väl började arbeta och fick en fast lön. Genom mitt intresse för styrkelyft så växte även ett intresse för anatomi och fysiologi fram vid sidan om. Efter att ha funderat fram och tillbaka en längre tid på olika utbildningar såg jag att de hade tilläggsplatser till röntgenskötarutbildningen. Jag tog chansen och sökte en studieplats, och nu är jag här.

Hur är det att studera till röntgenskötare (YH)?

Jag tycker det är intressant och varierande tack vare det breda området som röntgenskötarutbildningen omfattar, samt att vi har en passlig blandning av teori och praktik vilket gör att studierna inte blir så monotona.

Var har du varit på praktik?

Hittills har jag gjort min praktik vid Vasa centralsjukhus och Bottenhavets sjukhus (Kristinestad). Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken modalitet man är på. Vanligtvis kretsar de runt att förbereda och förverkliga olika undersökningar, ta hand om patienterna samt att förbereda och assistera vid biopsier och injektioner som utförs av radiologerna.

Hur är det att studera i Vasa?

Jag trivs jättebra i Vasa och har bott här på heltid sedan 2015. Jag tycker Vasa är en riktigt bra studiestad och man har tillgång till det mesta man behöver här. Ifall man är intresserad av studieevenemang så ordnas här gott och väl av dem. Det finns även ett stort utbud av olika idrottsklubbar och gym i Vasa så här finns nästan garanterat någon motionsform för alla. Vasa erbjuder det man behöver från en stad, men är även naturnära för den som vill komma bort från vimlet för en stund.

Vilka är dina framtidsplaner?

Först och främst ligger väl siktet på att färdigställa min utbildning och skaffa en arbetsplats. Efter det har jag nog inga säkra planer ännu. Jag skulle gärna fördjupa mig inom datortomografi (CT) eller magnetresonanstomografi (MRT) eftersom jag hittills tycker det verkar väldigt intressant.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Ifall du är intresserad av ett socialt jobb med en blandning av teknik och människokontakt så tycker jag röntgenskötarutbildningen lämpar sig för dig. Bilddiagnostiken inom medicinen är intressant, och tack vare den ständigt framåtgående tekniken utvecklas även bilddiagnostiken med rask takt. Tack vare det breda området som röntgenskötarutbildningen omfattar så finns det många möjligheter att fördjupa sig inom något. Oftast innebär även ett jobb på någon större röntgenavdelning att du byter emellan de många olika modaliteterna som finns, vilket gör att man får en ständig variation och att det sällan lär bli långtråkigt.


Läs mer om utbildningen här.