Amelie Gustafsson, byggmästare (YH)

Bakgrund ameliegustafsson webb

Jag är en äkta Borgåflicka som heter Amelie Gustafsson. Innan jag började mina studier som byggmästare vid Novia i Raseborg studerade jag till hästskötare i Kimito vid Axxell Brusaby. Även om hästar är mitt liv bestämde jag mej för att studera nånting som jag faktiskt brinner för. Under min fritid jagar jag i Borgå och nästan alla min framtid går till min hund Eddie.

Varför valde du att studera till byggmästare (YH)?

Jag visste först ett år innan jag började vid Novia att detta var mitt absoluta val, att bli byggmästare. Jag var under första året mer intresserad av husbyggen, interiör och olika saker man kan göra av trävirke, men efter några år i skolan hittade jag mitt kall. Och som sagt var det inget skrikande behov av hästskötare som det är av byggmästare.

Vad är det bästa med studierna?

Det bästa med mina studier har nog varit det praktiska och praktiken. Jag trivs väldigt bra i skolan men älskar ändå min arbetsplats. Vår klass gör det också roligt att studera för vi står väldigt nära varandra och hjälper och finns alltid där för varandra.

Var har du varit på praktik?

Jag har redan hunnit ha två praktikperioder. Min första praktik var lite annorlunda än alla andras för jag jobbade på en stor herrgård där jag fick jaga och bygga. På morgonen och kvällen jagade jag och under dagen restaurerade vi gama byggnader som sedan blev boendehus och andra användbara byggnader.

Under andra praktiken var jag i Borgå på ett byggföretag. Där jobbade jag som arbetsledare och hade många och olika arbetsområden/arbetsplatser (työmaa) som jag hade ansvar för när andra arbetsledare hade semester. Jag hade ansvar för att byggen gick framåt och att allting blev gjort i tid. Jag jobbade i allt från Borgå till Helsingfors. Jag ville inte enbara lära mig att vara arbetsledare utan också hur saker och ting görs, så mina arbetare visade ofta hur man gör armering och hur man gjuter och bygger formar etc. Som arbetsledare övervakade jag inte bara byggplatserna utan jag såg även till att det fanns material, att det var säkert att jobba där och att mina arbetare mådde bra.

Vilka är dina framtidsplaner?

Så som det just nu ser ut kommer jag jobba åtminstone några år i Borgå på något byggföretag, hoppeligen som arbetsledare. Jag kommer nog att hållas inom byggbranschen resten av mitt liv. Man skall alltid ta en dag i taget för byggbranschen ändrar varje dag.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Jag rekommenderar utbildningen till alla som är intresserade av att inte enbart bygga utan också göra andra grejer inom byggbranschen och för att det finns ett stort behov av byggmästare i hela Norden. Som byggmästare kan man jobba på olika platser och det behöver inte alltid bara vara kontorsjobb. Jag gillar att studera vid Novia i Raseborg för att det är ett litet campus och våra lärare har väldigt bra kontakt med oss och studeranden bildar ofta en liten familj i klassen.

Här kan du läsa mer om utbildningen.