Amanda Lindell, tradenom (YH), företagsekonomi

Bakgrundamanda lindell

Amanda Lindell heter jag, hemma från Borgå. För tillfället studerar jag till tradenom i Novia i Åbo med redovisning som inriktning. Från tidigare är jag utbildad både merkonom och student.

Berätta om ditt val av studier!

Redan då jag höll på att ta dubbelexamen hemma i Borgå hade jag klara planer på att fortsätta studera och jag visste även att det var Åbo som gällde. Jag bestämmde mig dock att ta ett mellanår för att både resa och jobba innan jag sökte in till någon skola.

Jag har aldrig varit den personen som lär mig genom att sitta och läsa böcker från morgon till kväll utan jag måste få pröva mig fram och göra praktiska saker. Så när jag började kolla runt och söka skolor var Novia den skola jag genast blev intresserad av. Jag visste inte alls vad jag ville jobba med i framtiden när jag började studera på Novia. Var det marknadsföring, redovisning eller kanske nåt inom turismen som skulle intressera mig, det var något jag skulle ta reda på under studietiden.

Berätta om studierna!

Första studieåret grundade vi ett eget andelslag tillsammans med klassen. Samma år tog vi även över caféverksamheten vid skolan och anställde ett cafébiträde. Vi sköter för tillfället så gott som allt som har med caféet att göra; rekrytering, beställningar, redovisning, marknadsföring m.m. Den fina möjligheten har Novia erbjudit oss, att grunda ett eget företag, anställa människor, göra avtal, betala löner, bokföra och så mycket mera, listan kan bli hur lång som helst.

Jag prövade på både marknadsföring och redovisning under första året och kom fram till att det var redovisningen som kändes som min grej. I 1,5 år fungerade jag som andelslagets marknadsföringsansvarig innan jag kände att det var dags att börja satsa på redovisningen för min del. Som tur så måste man inte veta vad man vill jobba med i framtiden när man studerar på Novia, man prövar sig fram och ser vad som passar en själv.

Hur är det att studera i Åbo?

Som studiestad är Åbo perfekt, allt är så nära till hands, vare sig du vill du shoppa eller ta en promenad med hunden ute i naturen, så finns det möjligheter till det. I Åbo har jag fått vänner för livet och här träffade jag även min sambo.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag planerar att studera vidare efter Novia, så för mig kommer det ta lite längre att komma ut i arbetslivet. Sedan då jag väl kommer ut i arbetslivet skulle jag gärna ha kontorsjobb på en bank eller kanske ett försäkringsbolag. Dessutom drömmer jag om att starta eget företag en vacker dag.

Läs mer om utbildningen.